Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Καθεστώς η μαύρη εργασία

Απεργία έκαναν χτες οι μεταλλεργάτες

Σε σκληρή σύγκρουση με την ασυδοσία του δίδυμου Λάτσης - εργολάβοι, εξελίσσεται ο αγώνας που δίνουν από τις αρχές του Αυγούστου οι μεταλλεργάτες και οι άλλες ειδικότητες εργατοτεχνιτών μέλη συνεργείων, που δουλεύουν ως έκτακτοι μέσα στα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ). Χτες με νέα 24ωρη απεργία, έδωσαν ακόμα ένα ηχηρό ράπισμα στα εκτρωματικά σχέδια του μεγαλοαφεντικού των ΕΛΔΑ, να μετατρέψει τα διυλιστήρια σε γκέτο, όπου θα κυριαρχεί ο εργασιακός μεσαίωνας και συγκεκριμένα, η «μαύρη εργασία», τα κεφαλιάτικα, τα μισά μεροκάματα, αρχίζοντας ακριβώς από αυτούς, τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων.

Ο αγώνας έχει αρχίσει από τις 4 Αυγούστου με απόφαση, του Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών και της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών. Η απόφαση προβλέπει ότι κάθε Τετάρτη θα γίνεται 24ωρη απεργία, και από Πέμπτη μέχρι Κυριακή αποχή από τις υπερωρίες.

Οι εργολάβοι που αυτή την περίοδο βρίσκονται μέσα στα διυλιστήρια είναι 12, απασχολώντας συνολικά 100 περίπου εργατοτεχνίτες. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του διυλιστηρίου και με γνώμονα την αύξηση των κερδών, οι εργολάβοι έχουν τσαλαπατήσει κάθε έννοια της εργατικής νομοθεσίας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τα μεροκάματα που δίνουν είναι κατά 50% κάτω από αυτά που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις των εργατοτεχνιτών, τους «τρώνε» ένσημα, ενώ ορισμένοι εργολάβοι όπως ο Περιφάνης ως σύγχρονοι δουλέμποροι «δουλεύουν» με κεφαλιάτικο, βγάζοντας περίπου 2.000 δραχμές από κάθε... εργοτεχνίτη του συνεργείου τους οποίους πληρώνουν με την ώρα.

Οι απεργοί από νωρίς το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στην πύλη του διυλιστηρίου περιφρουρώντας τον αγώνα τους, «κουρελιάζοντας» ταυτόχρονα τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστησαν διοίκηση και εργολάβοι, επιστρατεύοντας εκβιασμούς, απειλές και βέβαια αστυνομικές δυνάμεις.

«Η αδιαλλαξία των εργοδοτών παραμένει σταθερή, έτσι σταθερά και αποφασιστικά πρέπει να συνεχίσουμε και εμείς τον αγώνα μας» είπε προς τους συγκεντρωμένους απεργούς ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ενώ παίρνοντας το λόγο ο γραμματέας του Συνδικάτου Κώστας Φάκαρος ανέφερε: «Πάνω από 25% ήταν η αύξηση των κερδών των ΕΛΠΕ όπου ανήκουν και τα διυλιστήρια. Είναι λεφτά που προέρχονται από τον ιδρώτα μας και δεν μπορούν να μας δώσουν τα ψίχουλα που ζητάμε;». Επίσης από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκε το γεγονός της συνέχισης του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ στο Λάτση, χαρακτήρισαν ως ανέκδοτο ότι η διοίκηση ανήκει στο Δημόσιο, και κάλεσαν τους μόνιμους εργαζόμενους των διυλιστηρίων να συμπαραταχτούν στον αγώνα τους για να αποκρούσουν τα όσα προετοιμάζει το μεγαλοαφεντικό σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων... Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Περράκης μέλος της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη χημική βιομηχανία και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ

Τη συνέχιση, και από τη σημερινή κυβέρνηση, της πολιτικής ξεπουλήματος επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την παράδοση ενός ακόμα ποσοστού των ΕΛΠΕ στα συμφέροντα του ομίλου Λάτση καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα των ΕΛΠΕ και καταδικάζουν, όπως λένε σε σχετική τους ανακοίνωση, την αντιαναπτυξιακή και αντικοινωνική πολιτική, που εφαρμόζεται με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων. «Ο ρυθμιστικός, παρεμβατικός και αναπτυξιακός ρόλος των ΕΛΠΕ και των θυγατρικών τους στην πετρελαϊκή αγορά του 1,5 τρισ. ετήσιου τζίρου, δεν μπορεί να θυσιάζονται σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα, με αποτέλεσμα ο Ελληνας καταναλωτής, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καταστούν έρμαιο της ασύδοτης κερδοφορίας τους», τονίζει, μεταξύ άλλων, το σωματείο. Χτες, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τις φορτώσεις για έξι ώρες και πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας. Σήμερα θα συνέλθει το ΔΣ, για να καθορίσει την παραπέρα στάση του Σωματείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεσμεύτηκαν για πρόσληψη ανέργων της Ζώνης (2010-04-16 00:00:00.0)
Δε θα δεχτούμε κανένα δουλεμπόριο! (2010-04-09 00:00:00.0)
«Το δουλεμπόριο δε θα περάσει»! (2010-03-18 00:00:00.0)
Εφαρμογή της σύμβασης (2004-10-07 00:00:00.0)
Δυναμικό ΟΧΙ στο κάτεργο (2004-10-05 00:00:00.0)
Σα γέρικο άλογο (2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ