Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση

Το ...τροχαίο των αθλητών Κ. Κεντέρη - Κ. Θάνου ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και απειλεί να συμπαρασύρει όλο το σαθρό εποικοδόμημα για το πώς έρχονται τα μετάλλια και λειτουργεί σήμερα ο αθλητισμός. Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο παραδόθηκε από χτες η προανακριτική δικογραφία της Τροχαίας Γλυφάδας για το ατύχημα των δύο αθλητών που θα αποτελέσει μέρος της ευρύτερης εισαγγελικής έρευνας για τις καταγγελίες περί ντόπινγκ Ελλήνων αθλητών. Τη δικογραφία ο Δ. Παπαγγελόπουλος παρέδωσε στους εισαγγελείς Σπ. Μουζακίτη και Αθ. Θεοδωροπούλου.

Ετσι, το ατύχημα των δύο αθλητών φαίνεται πως είναι η κορυφή του παγόβουνου για να αναδειχτούν μια σειρά ζητήματα με απαγορευμένες ουσίες στον ελληνικό αθλητισμό.

Στα χέρια των εισαγγελέων Σπ. Μουζακίτη και Αθ. Θεοδωροπούλου, που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση τόσο σε ό,τι αφορά στο τροχαίο, όσο και στο θέμα της χρήσης ή μη παράνομων ουσιών, βρίσκονται με σκοπό να αξιολογηθούν άλλες τρεις υποθέσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος της δικογραφίας στην υπόθεση του ντόπινγκ.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να ερευνήσουν τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή του πρώην υφυπουργού Γ. Λιάνη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της εταιρίας «Μπάλκο», τις δραστηριότητες της εταιρίας του προπονητή Χρ. Τζέκου με τις ουσίες που διέθετε από την επιχείρησή του και το πρόστιμο που του είχε επιβάλει ο ΕΟΦ, καθώς και τις καταγγελίες ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και πάλι για παράνομες ουσίες που τους προέτρεψε να κάνουν χρήση ο προπονητής Χρ. Τζέκος.

Η επιστολή Λιάνη

Ο υφυπουργός Γ. Λιάνης γνώριζε για όσα συνέβαιναν στο χώρο του αθλητισμού αλλά δεν έκανε τίποτα για την εξυγίανσή του. Το μόνο που έπραξε - προφανώς για να μπορεί να το επικαλείται αργότερα - ήταν να στείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Φλεβάρη του 2004 με την οποία ζητούσε να ελεγχθεί η αξιοπιστία δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου, τα οποία ενέπλεκαν Ελληνες αθλητές και προπονητές σε σκάνδαλο ντόπινγκ στις ΗΠΑ. Ζητούσε προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν ποινικού αδικήματος που ενέπλεκε Ελληνες.

Οπως αναφερόταν σε ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας «Μπάλκο» Β. Κόντε ειδοποίησε το 2002 Ελληνα προπονητή που τον προέτρεπε να ενημερώσει άλλον Ελληνα συνάδελφό του προπονητή ότι η ΔΟΕ είχε βρει τρόπο να ανιχνεύει απαγορευμένη ουσία (στεροειδές THG).

H όλη υπόθεση δείχνει τη διαπλοκή που υπάρχει ανάμεσα στη ΔΟΕ και τις εταιρίες που ελέγχουν όλο το κύκλωμα και έχουν τον τρόπο να προάγουν το ντόπινγκ σε όλο και ανώτερα, δηλαδή μη ανιχνεύσιμα - επίπεδα. Πάντως, η έρευνα αυτή είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και οι πολιτικές ευθύνες ξεκάθαρες.

Το όλο θέμα έφερε στην επικαιρότητα και μια άλλη υπόθεση. Οταν είχε προσληφθεί ο Χρ. Τζέκος στην ΑΕΚ το 2000 διώχτηκε κακήν κακώς, γιατί έγιναν καταγγελίες ποδοσφαιριστών της ομάδας για παράνομες ουσίες που φέρεται να τους είχε προτείνει να κάνουν χρήση ο προπονητής Χρ. Τζέκος. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη αλλά τελικά κατέληξε στο... αρχείο, χωρίς άλλες συνέπειες.

Ερωτηματικά για τη νοσηλεία στο ΚΑΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται στους εισαγγελείς, γιατί οι δύο αθλητές μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και όχι σε άλλο νοσοκομείο, όταν φέρονται να έχουν τραυματιστεί στη Γλυφάδα.

Επίσης, αμφιβολίες υπάρχουν στους εισαγγελικούς και δικαστικούς κύκλους για το... τροχαίο Κεντέρη - θάνου που πιστεύουν ότι το τροχαίο ή δεν έγινε ποτέ ή προκλήθηκε έτσι για να εμφανιστούν ως τραυματίες οι δύο αθλητές.

Τις υποψίες για «τροχαίο - μαϊμού» ενισχύουν οι διαφορές μεταξύ των γνωματεύσεων των θεραπόντων γιατρών του ΚΑΤ και της έκθεσης του ιατροδικαστή Φ. Κουτσαύτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φ. Κουτσαύτης διαπίστωσε ελάχιστες εκδορές στο πόδι του Κ. Κεντέρη, ενώ οι επίσημες ιατρικές ανακοινώσεις του νοσοκομείου ΚΑΤ μιλούσαν για κρανιοεγκεφαλική κάκωση, θλάσεις γονάτων, κοιλιά κλπ. Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να κληθούν οι θεράποντες γιατροί των Κεντέρη - Θάνου να καταθέσουν στους εισαγγελείς. Επίσης, είναι σίγουρο ότι θα κληθούν για κατάθεση αθλητές, προπονητές, αθλητικοί παράγοντες κλπ.

Τα αδικήματα που αφορούν την υπόθεση είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως παραβίαση του νόμου για τη χορήγηση απαγορευμένων ουσιών, ψευδή πληροφόρηση των αρχών, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις κλπ.

Σύμφωνα με το κλίμα που επικρατεί στους εισαγγελείς δεν αναμένεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών να προχωρήσει άμεσα σε ποινικές διώξεις και μεσούντων των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά θα προχωρήσει σε εξέταση μαρτύρων σε χαλαρούς ρυθμούς και οι ενδεχόμενες διώξεις θα γίνουν μετά τη λήξη των Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ