Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Βιώνουν τη «συγκλονιστική εμπειρία» της κατάργησης δικαιωμάτων

Μια «συγκλονιστικήεμπειρία», δουλιά μέχρι που να πέσεις απ' τα πόδια σου
Μια «συγκλονιστικήεμπειρία», δουλιά μέχρι που να πέσεις απ' τα πόδια σου
Αποφασισμένοι να συντονίσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους με τα σωματεία και να σπάσουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία είναι οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που βιώνουν το καθεστώς Μεσαίωνα που έχουν επιβάλει εκεί κυβέρνηση - «Αθήνα 2004» και οι διάφορες εταιρίες. Οι απαγορεύσεις σε συνδικαλιστές να περιοδεύσουν στους χώρους δεν τους έχουν εμποδίσει να συντονιστούν με τα ταξικά σωματεία, να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουν και να πετύχουν τα δικαιώματά τους. Αυτό το κάλεσμα την οργάνωσης, της αντίστασης, της συγκρότησης παντού σωματειακών επιτροπών και μαζί με τα Συνδικάτα να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, θα συνεχίσει να απευθύνει και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καθημερινά στις εξορμήσεις στο Σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Το μαύρο εργασιακό καθεστώς που έχουν επιβάλει στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις συνεχίζουν να καταγγέλλουν στο «Ρ» οι εργαζόμενοι εκεί, αποκαλύπτοντας ότι ο περίφημος «εθνικός στόχος» εξυπηρετεί τελικά μόνο τους χορηγούς και τις πολυεθνικές.

Εργαζόμενη στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού στην εταιρία «ΑΡΑΜΑΚ ΝΤΑΣΚΟ» η Ανθή Παρασκευοπούλου το πρώτο που καταγγέλλει είναι ότι «οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει δεν ορίζουν τίποτα. Το μόνο που έχουμε είναι η προφορική δέσμευση για 1.000 ευρώ μισθό, ουσιαστικά όμως δεν ξέρουμε τελικά τι μισθό θα πάρουμε και αν θα πληρωθούμε υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και νυχτερινά». Μιλώντας για τις συνθήκες, θα πει ότι «οι συνθήκες ειδικά για τους εργαζόμενους στην κουζίνα και κυρίως στη λάντζα είναι αφόρητες. Η πίεση και η ζέστη, αφού δεν υπάρχει κλιματιστικό, είναι απίστευτη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι εκεί προχώρησαν και σε στάση εργασίας αντιδρώντας. Και όταν κάποιοι τελικά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, η εταιρία υποσχέθηκε για να δείξει τις καλές της "διαθέσεις" 1.200 ευρώ μισθό. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι πρόσφατα έβγαλε και ανακοίνωση για όλους τους εργαζόμενους που έλεγε ότι "όποιος είναι καλός εργαζόμενος" και δεν αντιδρά δηλαδή, θα πάρει 1.200 ευρώ μισθό». Η εκμετάλλευση, θα καταγγείλει στη συνέχεια, δε σταματάει μόνο στους Ελληνες εργαζόμενους, καθώς «η εταιρία έχει φέρει εργαζόμενους από την Αμερική τους οποίους πληρώνει με 15 δολάρια (12 ευρώ) μεροκάματο. Δηλαδή εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων για την ίδια δουλιά».

Ο Αλέκος Σαρής είναι εργαζόμενος σε κυλικείο του ΟΑΚΑ στην εταιρία «ABELLA». Το πρώτο που καταγγέλλει κι αυτός είναι ότι «δεν έχουμε υπογράψει ακόμα καμία σύμβαση εκτός από την αναγγελία πρόσληψης. Μας έχουν πει για 5 ευρώ την ώρα, αλλά δεν έχουμε τίποτα σίγουρο. Οταν ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε στις κινητοποιήσεις, τους αναγκάσαμε να πληρώσουν κάποια μεροκάματα, αλλά και αυτά ήταν έναντι».

Την εκμετάλλευση και τη μαύρη εργασία μέσω των προγραμμάτων stage του ΟΑΕΔ καταγγέλλει ο Γιώργος Δακορόνιας, που εργάζεται στο τμήμα εφοδιασμού στις εγκαταστάσεις ιππασίας στο Μαρκόπουλο. «Ο μισθός που ορίζει η σύμβαση είναι 1.000 ευρώ χωρίς κανένα ένσημο. Από την αρχή όμως μας ξεκαθάρισαν ότι θα δουλέψουμε απλήρωτες υπερωρίες. Ετσι, αυτή τη στιγμή δουλεύουμε 11 και 12 ώρες καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Υπάρχουν όμως εργαζόμενοι όπως στα τμήματα των τροφίμων και των σπορ που έχουν πάρει ράντζα και κοιμούνται εκεί. Κι όλα αυτά οι οι διάφοροι υπεύθυνοι τα πλασάρουν σαν μια "συγκλονιστική εμπειρία"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ