Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Ανοιξαν τα εργοστάσια

Σ' επιφυλακή οι εργαζόμενοι

Στα πόστα τους και με τις μηχανές να δουλεύουν κανονικά βρίσκονται από χτες οι 500 εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Ναούσης», ύστερα από ενάμιση περίπου μήνα πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Από το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε ο σταδιακός εφοδιασμός των τεσσάρων εργοστασίων του Λαναρά με βαμβάκι, με αποτέλεσμα χτες το πρωί τα κλωστήρια να μπουν σε λειτουργία, δίνοντας προσωρινά τέλος στην αγωνία των εργαζομένων και του λαού της Νάουσας, που για πενήντα μέρες πάλεψαν, για να κρατήσουν τα εργοστάσια ανοιχτά. Παρά τη χτεσινή θετική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή, καθώς οι όροι της συμφωνίας για την αναχρηματοδότηση του Λαναρά από τις τράπεζες παραμένουν άγνωστοι, γεννώντας υπόνοιες για αντεργατικές μεθοδεύσεις στην πορεία της εκταμίευσης των νέων δανείων.

Η πάγια θέση των εργαζομένων ότι η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης αποτελούσε πρόσχημα και μόνο για το σταμάτημα της παραγωγής στα κλωστήρια, επαληθεύεται και από την τελική συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της «Κλωνατέξ» και των τραπεζών, στην οποία προβλέπεται η συμμετοχή του Λαναρά στη χρηματοδότηση των Κλωστηρίων Ναούσης με 16,9 εκατομμύρια ευρώ (ακόμα 23 εκατομμύρια ευρώ θα βάλουν οι τράπεζες με τη μορφή πενταετούς διάρκειας ομολογιακού δανείου). Το γεγονός εξάλλου ότι στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέληξαν ο μεγαλοεπιχειρηματίας και οι δανειοδότριες τράπεζες προβλέπεται και η επίβλεψη των επενδύσεων από στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι σε συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, υπό το βάρος της απειλής για διακοπή της χρηματοδότησης.

Την αγωνιστική επιφυλακή των εργαζομένων επιβάλλουν και τα σχέδια του Λαναρά για την αναδιάρθρωση του ομίλου «Κλωνατέξ», τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για συρρίκνωση της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας. Χτες το πρωί, λίγο πριν πιάσουν ξανά δουλιά, εργαζόμενοι αποτίμησαν το αποτέλεσμα των πολυήμερων κινητοποιήσεών τους, σημειώνοντας την τεράστια σημασία που είχε ο κοινός αγώνας του ναουσαϊκού λαού στην επαναλειτουργία των κλωστηρίων. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού το κοινό μέτωπο που δημιουργήθηκε με όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους έμπορες της Νάουσας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή και να συνεχίσουν στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση, αν κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρήσουν ξανά να καταστρατηγήσουν από κοινού το δικαίωμα στην εργασία και τα κεκτημένα των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαλεύουν τα εργοδοτικά σχέδια (2005-10-09 00:00:00.0)
Χωρίς δουλιά μετά την άδεια (2005-08-18 00:00:00.0)
Καθολικός ο αγώνας (2005-05-25 00:00:00.0)
Ολοι για έναν και ένας για όλους (2004-09-16 00:00:00.0)
Σε αναμονή και αγωνιστική επιφυλακή (2004-08-14 00:00:00.0)
Σε υποχρεωτική άδεια 500 εργάτες (2004-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ