Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αντιπαλεύουν τα εργοδοτικά σχέδια

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στις μεθοδευόμενες απολύσεις στον όμιλο Λαναρά

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Νάουσα ενάντια στις μεθοδευόμενες απολύσεις στον όμιλο Λαναρά
Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις ιματισμού και στα βαφεία, κόντρα στην αντεργατική λαίλαπα που τσακίζει το δικαίωμά τους στη δουλιά και στη σύνταξη. Εκατοντάδες εργάτες σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Θράκη βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση, είτε γιατί η εργοδοσία επιδιώκει να εξασφαλίσει την κερδοφορία της, είτε στο πλαίσιο του ανελέητου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής στα χέρια όλο και λιγότερων επιχειρηματιών.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στη «Βουλινός», στην «ΕΡΓΟ ΤΕΞΤΙΛ» και στην «ΕΡΓΟ ΗΛΙΟΦΙΝ» συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα που τους οφείλουν οι εργοδότες, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας των ανέργων. Οι εργοδότες εκβιάζουν προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν ως «όχημα» τους εργαζόμενους για νέα δάνεια και χρηματοδοτήσεις, επιπρόσθετα στα όσα «έφαγαν» τα προηγούμενα χρόνια με τη στήριξη πολιτικών και συνδικαλιστών παραγόντων του δικομματισμού.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση του Λαναρά στους εργαζόμενους των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» («Κλωστήρια Ναούσης», «FANCO»), με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού με απολύσεις.

Μετά το κλείσιμο της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» (όμιλος «FANCO») τον Οκτώβρη του 2004, που είχε αποτέλεσμα να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας 98 εργαζόμενοι, ο Λαναράς προχώρησε σε ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Τον Απρίλη του 2005 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει το προσωπικό των «Κλωστηρίων Ναούσης» κατά 30% με εθελούσιες απολύσεις. Σχέδιο που χτύπησε στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την πρόθεση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους του εργοστασίου στον Εβρο πρώην «ΟΤΤΟ Εβρος», που επίσης χτύπησε πάνω στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων.

Πριν βγει το καλοκαίρι ο Λαναράς επανήλθε με απόφαση να κλείσει δύο εργοστάσια των «Κλωστηρίων Νάουσας», το Β΄ και την «Ολυμπιακή» στη Νάουσα, και να πετάξει στο δρόμο 110 εργαζόμενους. Σύσσωμος, μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, ο εργαζόμενος λαός της Νάουσας στάθηκε απέναντι στα σχέδια και προειδοποίησε πως θα τον βρει αντιμέτωπο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια ή να τα διευκολύνει πολιτικά.

Ταυτόχρονα, ποτέ ο όμιλος «ΚΛΩΝΑΤΕΞ» δεν άφησε από το στόχαστρό του και τους εργαζόμενους του ομίλου της «FANCO» στην Κομοτηνή, όπου κατά καιρούς επαναφέρει το σχέδιο μείωσης του προσωπικού με εθελούσιες απολύσεις.

Παράλληλα, εντείνει την τρομοκρατία, με πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια να εμποδίσει την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοστάσιο της «FANCO» στην Κομοτηνή και να αφαιρέσει από τα μεροκάματα το χρόνο της ΓΣ. Προσπάθεια που έσπασε πάνω στην αποφασιστική αντίδραση του Σωματείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά (2006-03-24 00:00:00.0)
Εκαναν την αγανάκτηση αγώνα! (2005-07-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κομβόι στη Θεσσαλονίκη (2005-07-14 00:00:00.0)
Καθολικός ο αγώνας (2005-05-25 00:00:00.0)
Δε θα τους περάσει! (2005-05-18 00:00:00.0)
Ολοι για έναν και ένας για όλους (2004-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ