Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Δε θα τους περάσει!

Αποφασιστική απάντηση στην εργοδοσία και την κυβέρνηση δίνει ο λαός της πόλης με τη διοργάνωση πανναουσαϊκού συλλαλητηρίου στις 27 Μάη

Πήγαν να δώσουν τις απολύσεις και βρήκαν μπροστά τους τους εργάτες. Στις 27 του Μάη θα βρουν στο δρόμο τους και όλο το λαό της Νάουσας
Πήγαν να δώσουν τις απολύσεις και βρήκαν μπροστά τους τους εργάτες. Στις 27 του Μάη θα βρουν στο δρόμο τους και όλο το λαό της Νάουσας
Με 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20 Μάη και με πανναουσαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 27 Μάη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να πετάξει στην ανεργία το 30% του προσωπικού που απασχολεί στα εργοστάσια του Ομίλου. Η αγωνιστική απόφαση πάρθηκε χτες βράδυ, στην κοινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των εργοστασιακών σωματείων. Στόχος είναι να εκφραστεί από όλον τον εργαζόμενο λαό και τους φορείς της Νάουσας η αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν καμία νέα απόλυση και να αντισταθούν ενωμένα και συντονισμένα στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που καταδικάζει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την ανεργία.

Στο μεταξύ, την πρώτη δυναμική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης», διώχνοντας από τα εργοστάσια τους εκπροσώπους της εταιρίας που πήγαν να τους ανακοινώσουν και προφορικά τις απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Β' των «Κλωστηρίων Ναούσης» ξεκαθάρισαν πως δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς και τις απειλές του Λαναρά, δε συζητούν και δε θα δεχτούν καμία απόλυση. Το δήλωσαν στα διευθυντικά στελέχη (Ν. Παπαπάνος, Φ. Μπαλόγιανης) του Ομίλου που χτες τόλμησαν να πάνε στη Νάουσα, για να «συζητήσουν» την εφαρμογή του προγράμματος «εθελούσιων» απολύσεων που ανακοίνωσε η επιχείρηση, με στόχο να μειώσει το προσωπικό κατά 30%. Μαζικά και δυναμικά οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας μπήκαν μέσα στα γραφεία και απαίτησαν να φύγουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Εδωσαν το δικό τους τελεσίγραφο: «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», κατήγγειλαν πως «το κράτος κάνει πλάτες στους κεφαλαιοκράτες» και δήλωσαν σταθερά προσηλωμένοι στο δρόμο του αγώνα, διαδηλώνοντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Αντίστοιχα αποφασιστική ήταν και η απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Γ΄ των Κλωστηρίων, λίγη ώρα αργότερα. Ετσι επιβεβαίωσαν πως δε θα περάσει η νέα τακτική που εγκαινίασε η εργοδοσία, με στόχο να διασπάσει το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στα εργοστάσια Β΄ και Γ΄ των Κλωστηρίων, προγραμματίζοντας διαφορετικές συναντήσεις με τα σωματεία.

«Δε θα τους περάσει. Είμαστε αποφασισμένοι ν' αγωνιστούμε», δήλωνε η Μαρία, που μετά από 30 χρόνια δουλιάς και αφού από τον ιδρώτα το δικό της και των άλλων κλωστοϋφαντουργών πλούτισε ο Λαναράς, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανεργία.

Δίπλα της και η Θεοδώρα, που επί 20 χρόνια τσακίζεται στα κλωστήρια. Και οι δύο από μικρές μπήκαν στο μεροκάματο. Τότε η εργοδοσία είχε ανάγκη την εργατική τους δύναμη. Σήμερα δε χωράνε στα επιχειρηματικά τους σχέδια για ανάπτυξη της κερδοφορίας του Ομίλου. Περισσεύουν.

Μετωπική η σύγκρουση

Στο πλευρό τους, οργανωτές και καθοδηγητές του αγώνα τους, βρίσκονται σε κάθε τους βήμα, το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους των δύο εργοστασίων, ο πρόεδρος του ΕΚΝ Χρήστος Τρεμπελής τόνισε πως «στο μονόδρομο των απολύσεων που χάραξε η εργοδοσία θα απαντήσουμε με το δικό μας μονόδρομο του αγώνα. Δε θα επιτρέψουμε ούτε μια απόλυση. Θα συγκρουστούμε μετωπικά».

Σε μέτωπο απέναντι στην πολιτική που δουλεύει για την κερδοφορία του κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που υλοποιούν τις επιλογές της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ), κάλεσε ο Θύμιος Ευθυμίου στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ που περιόδευσε χτες στους χώρους δουλιάς των κλωστηρίων.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, επικαλέστηκε την πείρα που έχουν αποκτήσει χρόνια τώρα από την επίθεση της εργοδοσίας και την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οδήγησε σε συσσώρευση κερδών για τους εργοδότες και φτώχεια για τους εργαζόμενους. Κάλεσε σε ένταση των προσπαθειών για οργάνωση του αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου Κλωνατέξ του Λαναρά. Παράλληλα, σημείωσε, ότι η νέα αντεργατική επίθεση δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης». Το πρόβλημα αφορά όλη την πόλη, γιατί όλοι χτυπιούνται από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό όλοι μαζί πρέπει να αντιδράσουν, εργάτες από κάθε χώρο και κλάδο δουλιάς, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
`Η με τον Λαναρά ή με τους εργάτες (2009-02-20 00:00:00.0)
Σημαντικό βήμα η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα (2009-01-21 00:00:00.0)
Αποφασιστικός φραγμός στις απολύσεις (2005-10-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κομβόι στη Θεσσαλονίκη (2005-07-14 00:00:00.0)
Αποκαλύφθηκε η συμπαιγνία (2005-05-31 00:00:00.0)
Σε υποχρεωτική άδεια 500 εργάτες (2004-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ