Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Πράξη ανιδιοτέλειας, αλλά μεταφορά επί πληρωμή!

Η «Ολυμπιακή» ζυγίζει σαν απλά εμπορεύματα τις φιάλες αίματος και πληρώνεται τα αντίστοιχα ναύλα

«Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλώς μια πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο, είναι η καταξίωση της ανιδιοτέλειας, μια πράξη βαθιάς κοινωνικής ευθύνης. Είναι ίσως η πιο καθαρή και κορυφαία μορφή εθελοντισμού».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης προλόγιζε την εκδήλωση «Δεσμοί αίματος» στο Ζάππειο στις 14.6.2004 με τη συμμετοχή 29 καλλιτεχνών για τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Επίσης με αφορμή τα παρατράγουδα που δημιουργήθηκαν όταν σε κέντρα αιμοδοσίας ζητήθηκε να πληρώσουν για εξετάσεις εθελοντές που ανταποκρίθηκαν σε έκκληση να προσφέρουν μυελό των οστών σε δυο μικρά παιδιά που χρειάζονταν μεταμόσχευση, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι «εθελοντές δότες δεν έχουν καμιά οικονομική επιβάρυνση» (2.6.2004).

Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (14 Μάη 2004) για τα απαράδεκτα ναύλα που επιβάλλει η «Ολυμπιακή Αεροπορία» στη μεταφορά πολύτιμου αίματος, που προέρχεται από εθελοντικές αιμοδοσίες στην επαρχία, στα Κέντρα Αιμοδοσίας της Αθήνας. Αφορμή στάθηκε μια καταγγελία απ' τη Σαντορίνη, που από το 1992 κάθε Μάη και Νοέμβρη γίνεται εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνονται περίπου 1.200 μονάδες αίματος που μεταφέρονται στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και τον «Ερυθρό Σταυρό».

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και φέτος στη Σαντορίνη, όπου καταβλήθηκαν 133,5 ευρώ τέλη στην «Ολυμπιακή». Αγανακτισμένοι οι εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης έστειλαν στο «Ρ» την απόδειξη πληρωμής στην «Ολυμπιακή» για τη μεταφορά εννιά κιβωτίων αίματος και επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία τονίζουν: «Είναι ντροπή τους να μιλάνε για εθελοντική αιμοδοσία. Εμείς κάνουμε αγώνα να πείσουμε κόσμο να συμμετάσχει στην εθελοντική αιμοδοσία και αυτοί να μας αντιμετωπίζουν έτσι...».

Η μεταφορά του αίματος γινόταν παλιότερα δωρεάν. Πριν τέσσερα χρόνια όμως τα Κέντρα Αιμοδοσίας της χώρας ενημερώθηκαν ότι πλέον θα πληρώνουν για τη μεταφορά του αίματος, προκειμένου η «Ολυμπιακή» να εξυγιανθεί! Στο ίδιο πνεύμα, τα νοσοκομεία πληρώνουν τέλη στα ΕΛΤΑ για τις επιστολές προς τους εθελοντές με τις οποίες τους υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέλθουν για αιμοδοσία!

Κι ύστερα ο υπουργός Υγείας μιλά για πράξη ανιδιοτέλειας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ