Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ρυθμίσεις διευκόλυνσης των μεγάλων επιχειρήσεων

Με τη δημοσιοποίηση των προωθούμενων αλλαγών για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα προς την προώθηση της πολιτικής που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο για τη διευκόλυνση και την αύξηση της κερδοφορίας του. Αυτή τη φορά οι ρυθμίσεις αφορούν την «άρση μιας σειράς γραφειοκρατικών εμποδίων», όπως συνηθίζουν να λένε οι επιχειρηματίες, προκειμένου να γίνουν ευκολότερες οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις των επικείμενων ρυθμίσεων, τα μέτρα είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα, ενώ η έμφαση που δίνουν οι κυβερνώντες για διευκόλυνση των μικρών επιχειρηματικών μονάδων, εντάσσεται στην προσπάθειά τους να θολώσουν τα νερά για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης, ή να αποσπάσει τη συναίνεση των ΕΒΕ απέναντι σε μια πολιτική που είναι συνολικά εχθρική απέναντι στους ΕΒΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με την ταυτόχρονη περιθωριοποίηση όλο και περισσότερων μικρού μεγέθους επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων στις προωθούμενες ρυθμίσεις - που θα τεθούν υπόψη των εμπλεκόμενων φορέων για να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου μέσα στο Νοέμβρη - προβλέπονται τα εξής:

  • Σε περίπτωση αλλαγής φορέα μιας επιχείρησης μεταβιβάζεται η άδεια λειτουργίας στο νέο φορέα χωρίς να απαιτείται έκδοση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας από την αρχή.
  • Αυξάνεται το όριο της κινητήριας ισχύος των επαγγελματικών εργαστηρίων από 12 KW σε 20 KW.
  • Τα επαγγελματικά εργαστήρια που εγκαθίστανται σε χώρους κύριας χρήσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση αλλαγής της χρήσης του χώρου εγκατάστασης.
  • Δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης της άδειας λειτουργίας που έχει λήξει και παράλληλα έχει αλλάξει η χρήση γης με προϋπόθεση να μην έχει διακοπεί η λειτουργία της μονάδας.
  • Αυξάνεται από 6 σε 8 χρόνια η χρονική ισχύς της άδειας λειτουργίας που υπόκειται στις διατάξεις του νόμου 2965 «Βιώσιμη ανάπτυξη Αττικής και άλλες διατάξεις».
  • Σε σχετική διάταξη του ίδιου νόμου προβλέπεται τροποποίηση ώστε για τους εκσυγχρονισμούς των επαγγελματικών εργαστηρίων που αφορούν μόνο μεταβολή της ισχύος να μην απαιτείται άδεια εγκατάστασης.
  • Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν έχουν άδεια λειτουργίας, αλλά έχουν τις προϋποθέσεις να εφοδιαστούν με ενιαία άδεια λειτουργίας.
  • Η υποχρέωση προσκόμισης μιας σειράς από δικαιολογητικά στο στάδιο της αίτησης χορήγησης άδειας εγκατάστασης μετατίθεται στο στάδιο της αίτησης χορήγησης άδειας λειτουργίας.

Επίσης, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης μιας σειράς δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας εγκατάστασης. Πρόκειται μεταξύ άλλων για έγκριση από το ΓΕΑ, έγκριση από το ΥΠΑ, γνωμοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας και έγκριση από Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά ούτως ή άλλως είναι απαραίτητο να προσκομιστούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ