Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Στο ρέμα η παραγωγή, στα ύψη οι τιμές

Οργιο κερδοσκοπίας από τους εμπόρους

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).--

Το όργιο κερδοσκοπίας των μεγαλεμπόρων που συντελείται σε βάρος των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων δε λέει να κοπάσει σε ό,τι αφορά στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προϊόντα, όπως το αγγούρι και η μελιτζάνα, τα οποία ο παραγωγός αδυνατεί να πουλήσει στον έμπορο. Ομως, στην αγορά, και ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ και στα μανάβικα, τα ίδια προϊόντα φτάνουν για το αγγουράκι τα 45 λεπτά το ζευγάρι και για τη μελιτζάνα μέχρι και τα 80 λεπτά!!!

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η ντομάτα από 8-10 λεπτά το κιλό που πωλείται στον έμπορο φτάνει στην αγορά και τα 60 λεπτά, οι πιπεριές από 5-7 λεπτά φτάνει και τα 70 λεπτά, κ.ο.κ. Η ψαλίδα μεταξύ της τιμής παράδοσης του προϊόντος από τον αγρότη-παραγωγό και της τιμής στην αγορά από την οποία ψωνίζει ο καταναλωτής είναι χαοτική.

Οι αγρότες, ευρισκόμενοι ουσιαστικά στο έλεος των εμπόρων, αδυνατούν να προστατέψουν τους εαυτούς τους και την παραγωγή τους κι αναγκάζονται είτε να πετάξουν την παραγωγή τους στο ρέμα είτε να την αφήνουν να σαπίζει στο χωράφι. Για μια ακόμη φορά, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μια χούφτα έμποροι και μεσάζοντες διαμορφώνουν ασύδοτα τις τιμές στην αγορά. Τιμές που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τους παραγωγούς και, παράλληλα, εξουθενώνουν οικονομικά τα λαϊκά στρώματα, που αναγκάζονται να πληρώσουν πανάκριβα τα λαχανικά τους.

Φέτος, η αθλιότητα των κυβερνώντων αλλά και των προηγούμενων, αυτών του ΠΑΣΟΚ, διακρίνεται κι από μια άλλη πτυχή: Ενώ προπαγάνδιζαν ως εθνικό στόχο την Ολυμπιάδα και πιπίλιζαν τα μυαλά των αγροτών πως με την ανάληψή της θα πωλούν πιο εύκολα και με καλύτερες τιμές, λόγω της αυξημένης ζήτησης, αποδείχτηκαν τελικά τόσο ψεύτες κι άβουλοι πολιτικά που επέτρεψαν σε όσους ανέλαβαν τη σίτιση των αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό να προμηθεύονται τα προϊόντα τους εξ ολοκλήρου από το εξωτερικό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ