Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
«Τουριστική» εμβολή στην αργία της Κυριακής

Αλλαγή της νομοθεσίας για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές προαναγγέλλει το υπουργείο Τουρισμού

Νέο βαρύ πλήγμα ετοιμάζεται να καταφέρει η κυβέρνηση στα δικαιώματα χιλιάδων μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Μετά τις επίμονες αλλά άδοξες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας - προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων - τη σκυτάλη παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, μέσω του υπουργείου Τουρισμού, προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Με έγγραφό της στις 6 Ιούλη, προς όλες τις Νομαρχίες της χώρας, η Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού ζητά από τις Νομαρχίες να καταρτίσουν λίστα με τις «τουριστικές περιοχές» στην επικράτειά τους. Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον υφυπουργό Α. Λιάσκο, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Ενόψει ενδεχόμενης αναπροσαρμογής της υφιστάμενης περί τουριστικών τόπων νομοθεσίας, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε - το αργότερο - μέχρι τις 15/9/2004 τη γνώμη του Νομαρχιακού σας Συμβουλίου σε ό,τι αφορά χαρακτηρισμό περιοχών του νομού σας ως τουριστικών για τις ανάγκες εφαρμογής των ρυθμίσεων του ως άνω άρθρου, αφού προηγουμένως ενημερώσετε τα Δημοτικά Συμβούλια προκειμένου να σας υποβάλουν τις προτάσεις τους».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός μιας περιοχής ως τουριστικής είναι λίγο - πολύ αυθαίρετος και εξαρτάται από την άποψη των νομαρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός, πριν λίγα χρόνια, ως «περιοχής με τουριστικό ενδιαφέρον» της τοποθεσίας που βρίσκεται ο πολυκινηματογράφος... «Βίλατζ Παρκ» στο Ρέντη, ώστε να μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τις 11 το βράδυ τα καταστήματα που βρίσκονται στο χώρο του συγκροτήματος!

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με πρόσχημα την «τουριστική ανάπτυξη της χώρας» μια νέα πολιτική επίθεση με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ήδη σημαντικά διευρυμένου ωραρίου, που ισχύει βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 1162/97 και τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 2224/94.

Ο νόμος αναφέρει ότι «κατ' εξαίρεση, με απόφαση του οικείου νομάρχη, μπορεί να επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή και τις ημέρες αργίας ορισμένων καταστημάτων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση σε αυστηρά οριοθετούμενες περιοχές δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχτεί ως τουριστικοί τόποι, μετά από σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Τουρισμού και των οικείων επαγγελματικών Οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων του νομού». Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι εάν υπάρχει διαφωνία των φορέων η απόφαση μπορεί να ληφθεί από τον Περιφερειάρχη!

Απευθυνόμενη στον Α. Λιάσκο, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων επισημαίνει ότι αποσκοπεί «σε μια συνολική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τόσο κατά τις καθημερινές όσο τις Κυριακές και αργίες, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ