Πέμπτη 26 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σαπίζει απούλητη η ντομάτα

Οι βιομήχανοι αρνούνται να απορροφήσουν τις αδιάθετες ποσότητες

Αντιμέτωποι με τη σκλήρυνση της στάσης των βιομηχάνων οι ντοματοπαραγωγοί της Θεσσαλίας
Αντιμέτωποι με τη σκλήρυνση της στάσης των βιομηχάνων οι ντοματοπαραγωγοί της Θεσσαλίας
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Στα χωράφια σαπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, καθώς οι βιομήχανοι μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αρνούνται να απορροφήσουν τις αδιάθετες ποσότητες. Το τελειωτικό πλήγμα στους ντοματοπαραγωγούς ήρθε να δώσει το κλείσιμο των ντοματοβιομηχανιών, το περασμένο Σαββατοκύριακο, που αποφάσισαν οι βιομήχανοι, με πρόσχημα την υπερπροσφορά του προϊόντος, το οποίο, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν στα χωράφια μεγάλες ποσότητες ντομάτας που ήδη είχαν ωριμάσει.

Μόνο στο Νομό Λάρισας, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να καταστραφούν ολοκληρωτικά τουλάχιστον 150.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι του προϊόντος καταστρέφονται και στο Νομό Καρδίτσας, όπου η βιομηχανία «Προντάκτα» απορροφά ημερησίως μόνο 350 τόνους βιομηχανικής ντομάτας, από τους 1.000 τόνους που είχε συμφωνήσει με την Ομάδα Παραγωγών. Το θέμα συζητήθηκε και σε σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η Ομάδα Παραγωγών Νομού Καρδίτσας, στην οποία επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα με την απορρόφηση όλων των αδιάθετων ποσοτήτων και την αποζημίωση όλων όσοι καταστράφηκαν ήδη στα χωράφια.

Οπως καταγγέλλουν οι ντοματοπαραγωγοί, οι μεγαλοβιομήχανοι βρίσκουν και τα κάνουν, καθώς έχουν την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο τους αφήνει να δρουν ασύδοτα, αλλά, επιπλέον, τους ενίσχυσε με 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Κρούοντας, δε, τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των καλλιεργειών τους επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, πολλοί είναι αυτοί που θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, καθώς είναι ήδη καταχρεωμένοι και αδυνατούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα. Διαμηνύουν, όμως, προς κάθε κατεύθυνση ότι, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά θα τα διεκδικήσουν αγωνιστικά.

Και πολιτικό το πρόβλημα

Μιλώντας στο «Ρ» ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, αφού υπογραμμίζει την υποχρέωση της κυβέρνησης να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα των ντοματοπαραγωγών, επισημαίνει ότι «η βασική αιτία κι αυτού του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική ξεκληρίσματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα στους διάφορους αντιαγροτικούς κανονισμούς για τη βιομηχανική ντομάτα, που συνυπογράφουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ και χτες του ΠΑΣΟΚ».

«Και αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά - προσθέτει - η αναγκαιότητα πάλης για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που γίνεται αντιδραστικότερη και πολύ πιο καταστροφική, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία των νέων, "σύγχρονων" τσιφλικιών. Η πάλη αυτή πρέπει να έχει ως στόχο την επιβολή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, με βασικό μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ