Σάββατο 28 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΙΕΡΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο ο τουρισμός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).--

Πτώση από 45% μέχρι και 60% σε σχέση με πέρσι, σημειώνει η τουριστική κίνηση του νομού Πιερίας, προμηνύοντας έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Οι περίπου 15.000 ξενοδοχειακές κλίνες και οι 20.000 κλίνες των ενοικιαζόμενων δωματίων, που διαθέτει ο νομός έμειναν στην πλειοψηφία τους αδιάθετες κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν που ξεκίνησε από το Μάη και ολοκληρώνεται σε έναν περίπου μήνα. Καταγράφηκε έτσι η χειρότερη για τον τουρισμό χρονιά, μετά το 1991, οπότε και ξεκίνησε η πτωτική πορεία, εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.

Τα χαμηλά εισοδήματα των ελληνικών οικογενειών, αποτέλεσμα της αφαίμαξης που υφίσταται η τσέπη του Ελληνα εργαζόμενου από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά και οι περιορισμοί που θέτει στη μετακίνηση των τουριστών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το ελληνικό κράτος, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την πτώση του τουρισμού και στην περιοχή της Πιερίας. Το φαινόμενο επέτεινε φέτος η τρομο-λαγνεία που καλλιεργήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η με το σταγονόμετρο είσοδος στη χώρα κατοίκων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες - μέσα και από την αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης Σέγκεν -, υπό το φόβο της εισαγωγής «τρομοκρατών».

Αποτέλεσμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι την επόμενη χρονιά, ανεβάζοντας δραματικά το δείκτη της ανεργίας στο νομό, που άγγιξε το 28%, ύστερα από το ξερίζωμα του ιματισμού στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια. Οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Πιερία είναι κατά κανόνα οικογενειακές και μέχρι το 1990 απέδιδαν στο νομό συνάλλαγμα μεγαλύτερο και από εκείνο της Ρόδου.

Από τη φετινή κρίση γλίτωσαν, για μια ακόμα φορά, οι ελάχιστες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία παγκόσμιας εμβέλειας. Το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο έμεινε έτσι αλώβητο, αφού διαθέτει εξασφαλισμένη πελατεία, αλλά και τεράστια περιθώρια κέρδους από την υπερεκμετάλλευση των περίπου 2.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων που δουλεύουν μέσα σε άθλιες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες.

ΚΚΕ: Δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ο τουρισμός

Το ΚΚΕ είχε από νωρίς διαβλέψει την πτωτική πορεία που θα ακολουθούσε και φέτος ο τουρισμός στην περιοχή της Πιερίας, αποτέλεσμα της γενικότερης τάσης μείωσης των Ελλήνων και ξένων εργαζομένων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές. Από την αρχή του καλοκαιριού, η ΝΕ Πιερίας του Κόμματος προγραμμάτισε και πραγματοποίησε πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, ενημερώνοντας για τα πραγματικά αίτια της πτώσης του τουρισμού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, που επιβάλλει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο στους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας.

Λύση στο πρόβλημα του τουρισμού, σημειώνει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, μπορεί να δοθεί μόνο όταν ο τουρισμός, όπως και συνολικά η οικονομία, «θα αναπτύσσονται με κριτήριο την κοινωνική ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, με αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με κατοχυρωμένη τη σταθερή δουλιά για όλους, με ικανοποιητικές αμοιβές, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, με εξασφαλισμένο το δικαίωμα στην αναψυχή και ανάπαυση, στον τουρισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (2017-07-18 00:00:00.0)
Ενθαρρυντικά βήματα για τη συσπείρωση δυνάμεων (2013-02-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Αττική και Κέρκυρα (2012-09-01 00:00:00.0)
Στο κενό η κινητοποίηση «αγανακτισμένων πολιτών» (2011-05-17 00:00:00.0)
Νέο ξενοδοχειακό «γκέτο» (2001-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ