Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος

Καταψήφισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Στον τομέα των δημοσίων έργων κύριο κριτήριο αποτελεί το καπιταλιστικό κέρδος των μεγαθηρίων του κλάδου και αυτό είναι η κύρια αιτία για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε όλα τα στάδια της κατασκευής των έργων.

Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί της αρχής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων.

Για μας, είπε ο βουλευτής, το δημόσιο έργο πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο πλουτισμού των μεγαθηρίων που κυριαρχούν στον κλάδο, ενώ υπογράμμισε ότι ο τρόπος ανάθεσης ενός έργου είναι ένας μόνο κρίκος στην αλυσίδα των δημόσιων έργων.

Στο όλο σύστημα κατασκευής, τόνισε ο Ν. Γκατζής, κυριαρχούν τα εξοντωτικά ωράρια και η εντατικοποίηση με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στα κατασκευαστικά έργα της Ολυμπιάδας, έχυσαν το αίμα τους αρκετοί εργαζόμενοι για τους οποίους κανένας από τους μεγαλόσχημους επίσημους δεν είπε το παραμικρό στις διάφορες τελετές που οργανώθηκαν.

Για την αντιμετώπιση του όλου πλέγματος των δημοσίων έργων χρειάζεται συνολική θεώρηση και όχι αποσπασματική προσέγγιση, συνέχισε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι είτε με το «μαθηματικό τύπο» που ίσχυε μέχρι σήμερα για την ανάθεση των έργων, είτε με το προτεινόμενο μειοδοτικό σύστημα, η διαφθορά και η ασύστολη κυριαρχία των μεγαθηρίων του κλάδου καλά κρατεί. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη, είπε, ευνοούν τη συγκέντρωση του κεφαλαίου υπέρ των λίγων και μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και γι' αυτό ολοένα και αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιριών. Ως εκ τούτου, τόνισε ο Ν. Γκατζής, είναι ψευτοδίλλημα η επιλογή ανάμεσα στο «μαθηματικό τύπο» ή τη μειοδοτική διαδικασία, αφού και οι δύο τρόποι δρουν υπέρ των μονοπωλιακών καταστάσεων στα δημόσια έργα.

Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, απορρίπτει το προτεινόμενο νομοσχέδιο και θεωρεί ότι τα δημόσια έργα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, το οποίο μεταξύ άλλων επιβαρύνει και το λαό για τη χρήση του. Χρειάζεται, είπε, ένας ενιαίος κρατικός φορέας, που θα συντονίζει την όλη διαδικασία των δημόσιων έργων σε συνεργασία με τα Πολυτεχνεία και τους φορείς των εργαζομένων, με γνώμονα πάντα τις λαϊκές ανάγκες και τη διασφάλιση της ποιότητάς τους.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, είπε ότι καθιερώνει το δικαιότερο και αντικειμενικότερο σύστημα για την ανάθεση των έργων. Το ισχύον σύστημα έπρεπε να αλλάξει, είπε, και ισχυρίστηκε ότι για την κατάρτισή του προηγήθηκε εκτεταμένος διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνει την ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ (2006-08-30 00:00:00.0)
Εδραιώνεται η κυριαρχία μονοπωλιακών ομίλων (2005-01-26 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα (2004-08-27 00:00:00.0)
Ωρα αντεπίθεσης (2004-07-27 00:00:00.0)
Παράδοση στο ιδιωτικό συμφέρον (1997-12-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η αδιαφάνεια (1997-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ