Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Ξεπουλάει σαν οικόπεδα δημοτικές εκτάσεις

Αρχή με 11,5 στρέμματα στην παραλία Αγγελοχωρίου

«Στο σφυρί» επιχειρεί να βγάλει τη δημοτική περιουσία η δημοτική αρχή της Μηχανιώνας, υποσχόμενη στους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγγελοχωρίου την «ανάπτυξη» της περιοχής τους. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθεί να ξεπουλήσει σε ιδιώτες 23 οικόπεδα στην παραλία Αγγελοχωρίου, συνολικής έκτασης 11,5 στρεμμάτων για την ανέγερση οικοδομών, προκαλώντας την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο Δήμο, αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτών της Μηχανιώνας.

Η δημοτική αρχή, πατώντας στην υποβάθμιση της παραλίας λόγω έλλειψης έργων υποδομής και στην εγκατάλειψη της περιοχής από τους κατοίκους, επινόησε το πρόσχημα της οικιστικής «ανάπτυξης» και προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην παραλία. Η μελέτη εκπονήθηκε από ιδιώτη με τη διαδικασία τής απ' ευθείας ανάθεσης, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και κόστισε περίπου 13.000.000 δραχμές. Οι προτάσεις στις οποίες κατέληξε έκαναν λόγο για εκποίηση, αντιπαροχή ή εκμετάλλευση από τη δημοτική επιχείρηση των 23 οικοπέδων της παραλίας. Το σχέδιο, ωστόσο, της πώλησης «σκόνταψε» στο Τοπικό Συμβούλιο Αγγελοχωρίου, λόγω της έντονης διαφωνίας από μεγάλη μερίδα των κατοίκων.

Στα αρχικά σχέδια της δημοτικής αρχής ήταν η εκποίηση περισσότερων οικοπέδων και αγροτεμαχίων του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλίσει - όπως ισχυρίζονταν - κονδύλια για την κατασκευή της ύδρευσης στο Αγγελοχώρι. Οταν, όμως, οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων φούντωσαν, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αναδιπλώθηκε και περιόρισε τις διαθέσεις της στο ξεπούλημα των 23 παραλιακών οικοπέδων, προβάλλοντας αυτή τη φορά σαν δικαιολογία μόνο την «οικιστική ανάπτυξη». Κι αυτό όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Δήμος δεν αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα για την κατασκευή της ύδρευσης, αφού το έργο μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα χρηματοδότησης που ήδη «έτρεχαν» στο Δήμο.

Τα ερωτήματα για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής επιτείνει και το γεγονός ότι από το 2002 έχει ξεκινήσει η ένταξη στο σχέδιο πόλης Αγγελοχωρίου 900 στρεμμάτων οικοδομήσιμης γης, 150 από τα οποία (περίπου 200 οικόπεδα) βρίσκονται στην περιοχή της παραλίας. Καταρρέει έτσι το επιχείρημα της εγκατάλειψης της περιοχής λόγω έλλειψης χώρων για ανέγερση κατοικιών.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Μηχανιώνας του ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή «την προκλητική και σκανδαλώδη» κίνηση της δημοτικής αρχής και συντέλεσε στην αποκάλυψη του θέματος στους δημότες της Ν. Μηχανιώνας. Παράλληλα, πρόβαλε τη θέση του Κόμματος για την αξιοποίηση της περιοχής με την ανέγερση λαϊκών κατοικιών, που θα εξασφαλίσουν στέγη στους εργαζόμενους της περιοχής και θα κατοχυρώσουν το δημόσιο χαρακτήρα των οικοπέδων.

«Η δημοτική γη και ή κάθε άλλη δημοτική περιουσία δεν ανήκει στην ιδιοκτησία οποιασδήποτε δημοτικής αρχής για να έχει το δικαίωμα να τη διαπραγματεύεται με τον κάθε εργολάβο και να την ξεπουλάει», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ του ΚΚΕ και καλεί τους δημότες «να αντισταθούν στις απαράδεκτες και εκβιαστικές λογικές που λένε "αν δεν πουλήσουμε δε θα γίνουν έργα", να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να αλλάξει προσανατολισμό και να διεκδικήσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων στο Δήμο και να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της δικής τους γης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ