Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς νερό παραμένει η Θεσσαλονίκη
  • Ούτε χτες έτρεξε νερό στις βρύσες της ανατολικής και κεντρικής πόλης
  • Φόβοι για έλλειψη νερού και το Σαββατοκύριακο

Παράταση λίγων ...ημερών έδωσαν οι υπεύθυνοι της ΕΥΑΘ ΑΕ στην πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τη βλάβη που παρουσιάστηκε την Τρίτη στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού και είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό όλοι οι δήμοι της ανατολικής και κεντρικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ, η πρώτη βλάβη στον αγωγό (είχε σπάσει σε δυο σημεία στο ύψος της Σίνδου) έχει αποκατασταθεί και μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση του δεύτερου κατεστραμμένου τμήματος.

Νερό, ωστόσο, δε θα τρέξει στον αγωγό πριν πλυθεί και ελεγχθεί, ενώ χρειάζονται και 12 με 13 ώρες μέχρις ότου το νερό φτάσει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τις πηγές της Αραβησσού. Στην καλύτερη περίπτωση, νερό στις βρύσες της πόλης θα τρέξει ξανά σήμερα, αν οι εργασίες αποκατάστασης προχωρούσαν χωρίς απρόοπτα. Κανείς, ωστόσο, από τους υπεύθυνους της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν ήταν χτες σε θέση να δώσει εγγυήσεις για το πότε ακριβώς θα αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση της πόλης, ανατροφοδοτώντας έτσι τις φήμες που κάνουν λόγο ακόμα και για Σαββατοκύριακο χωρίς νερό στη Θεσσαλονίκη.

Το πολυήμερο «μπλακ άουτ» στο δίκτυο ύδρευσης φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες από την άκρατη εμπορευματοποίηση του νερού, ύστερα από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ τον Αύγουστο του 2001. Ο κεντρικός αγωγός δεν είχε συντηρηθεί ούτε μια φορά από το 1978 οπότε και κατασκευάστηκε, ενώ η έναρξη της υδροδότησης από τον αγωγό του Αλιάκμονα παίρνει αλλεπάλληλες αναβολές, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να λειτουργεί πλήρως από το 2003.

«Θεσσαλονίκη Τώρα»: Υπεύθυνη και η πλειοψηφία στο Δήμο

Στο ζήτημα παρενέβη χτες με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», η οποία καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι Θεσσαλονικείς τις τελευταίες τρεις μέρες και τονίζει: «Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ -όπως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει η δημοτική μας παράταξη- δεν είχε επιπτώσεις μόνο στις αυξήσεις των τιμολογίων, στην αύξηση των κερδών της επιχείρησης κατά 80,6%, αλλά απ' ό,τι αποδείχτηκε και με την πρόσφατη βλάβη, έμειναν στα χαρτιά όλα τα απαραίτητα έργα για τη λύση του προβλήματος της υδροδότησης της πόλης».

«Οι ευθύνες όλων όσοι μετέτρεψαν ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι τεράστιες. Ευθύνες υπάρχουν και στη Διοίκηση του Δήμου, που σιωπά και αδρανεί απέναντι σ' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όπως σιώπησε κατά την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ», σημειώνει η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ