Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Φυλακή χωρίς σίδερα»!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Φυλακή χωρίς σίδερα» χαρακτήρισε κατά την εγκαινίασή του χτες ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ το σύστημα παρακολούθησης εγκληματιών μέσω δορυφόρου. Ενα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του «ηλεκτρονικού ελέγχου» των πολιτών στη Βρετανία, οι οποίοι σημειωτέον παρακολουθούνται καθημερινώς από περισσότερες από 3.000.000 κάμερες!

Κατά τον Μπλάνκετ, η τεχνολογία ακριβείας θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στις τρεις ζώνες για 120 παραβάτες, κυρίως για περιπτώσεις παιδεραστίας, συζυγικής βίας ή παιδικής εγκληματικότητας, και θα κοστίσει περίπου 3 εκατ. λίρες ή 5,4 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 12 μήνες της πειραματικής εφαρμογής του.

Το σύστημα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εντοπισμού GPS (Global Positioning Satellites) κι ορισμένες φορές σε υποστήριξη με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, για να εποπτεύει τις κινήσεις των παραβατών που μόλις έχουν αποφυλακιστεί. Το σύστημα θα σημαίνει συναγερμό όταν οι παραβάτες, που θα φέρουν την ειδική συσκευή αναγνώρισης, θα εγκαταλείπουν την περιοχή τους ως μη όφειλαν, ή όταν ένας παιδεραστής θα πλησιάζει ένα σχολείο. Επισήμως, στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2008 να έχει μειωθεί κατά 15% η εγκληματικότητα κι ως εκείνη την εποχή θα μπορούσε να τοποθετηθεί το ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι σε τουλάχιστον 18.000 αποφυλακισμένους.

Μολαταύτα, το σύστημα αυτό, που θα κοστίζει στο φορολογούμενο περί τις 70 λίρες ημερησίως ανά παραβάτη, συναντά σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στους κόλπους του δικαστικού συστήματος. «Η παρακολούθηση μέσω δορυφόρου είναι μία πολύ ακριβή τεχνική και δεν είναι τίποτε άλλο από έναν ακόμη τρόπο ελέγχου, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να αποτρέψει επ' ουδενί τα εγκλήματα», τόνισε ο δεύτερος στην ιεραρχία της ένωσης δικαστών Χάρι Φλέτσερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ