Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Η κρίση συνεχίζεται στο «σχολείο υπό πολιορκία»

Ωρες αγωνίας

Associated Press

Ωρες αγωνίας
ΜΠΕΣΛΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Η κρίση με τους ομήρους που κρατούν περίπου 50 - κατά αναθεωρημένες εκτιμήσεις των ρωσικών αρχών - ένοπλοι στη Βόρεια Οσετία βρισκόταν χθες στη δεύτερη μέρα της, με την κατάσταση να εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Οι ένοπλοι - που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το παγιδευμένο με εκρηκτικά σχολείο, αν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να επέμβουν -απελευθέρωσαν 31 γυναίκες και παιδιά, όπως επιβεβαίωσε ο Λεβ Ντζουγκάγιεφ, βοηθός του Προέδρου της Βόρειας Οσετίας, γεγονός που προκάλεσε ανακούφιση στους συγγενείς τους και ενέτεινε την αγωνία όσων ακόμη τα παιδιά βρίσκονται κάτω από την απειλή της σφαγής. Οι ένοπλοι συνέχιζαν να κρατούν κάπου 350 ακόμη ομήρους, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ανήλικα παιδιά.

Μεταξύ των ομήρων, σύμφωνα με μαρτυρίες σε ΜΜΕ, είναι πιθανό να βρίσκεται κι ένας 74χρονος Ελληνας ομογενής δάσκαλος, ονόματι Γιώργος Κανίδης, δάσκαλος γυμναστικής. Στοιχεία ρεπορτάζ του CNN-Turk ανέφεραν, επίσης, ότι στο σχολείο βρίσκονται και τρεις Τούρκοι υπήκοοι, με μία γυναίκα και ένα μωρό τουρκικής καταγωγής να φέρονται ότι απελευθερώθηκαν.

Οι αρχές χαρακτήρισαν ως μια «πρώτη επιτυχία» την απελευθέρωση των ομήρων και εξέφραζαν ελπίδες για «περαιτέρω πρόοδο». Οι καρδιές των γονιών που βρίσκονται έξω από το κτίριο πήγαν νωρίτερα να σπάσουν, όταν ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις - αργότερα, διευκρινίστηκε από τις αρχές ότι επρόκειτο για χειροβομβίδες που εκτόξευσαν οι ένοπλοι εναντίον δύο οχημάτων που φέρονται να «πλησίασαν πολύ» τον περίβολο του σχολείου. Μια λεπτομέρεια με σημασία ήταν πως οι ένοπλοι φέρονται να «έβγαλαν τις μάσκες τους», εξέλιξη που ίσως σημαίνει πως είναι προετοιμασμένοι να μη διαφύγουν, αλλά να δώσουν τη ζωή τους...

Στρατιώτης και μια μητέρα με πολύ μικρά παιδιά, μετά από κάποιες απελευθερώσεις

Associated Press

Στρατιώτης και μια μητέρα με πολύ μικρά παιδιά, μετά από κάποιες απελευθερώσεις
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν - ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τουρκία λόγω των εξελίξεων, και συντονίζει τις κινήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας - υποσχέθηκε, χθες, να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σωθούν οι ζωές των ομήρων. «Ο βασικός στόχος μας είναι, φυσικά, να διαφυλάξουμε τη ζωή και την υγεία των ομήρων».

Ενόσω οι διαπραγματεύσεις - που, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, γίνονται από τηλεφώνου - συνεχίζονταν, η εικόνα παρέμενε εξαιρετικά θολή ως προς το ποιοι είναι οι ένοπλοι και ποιοι είναι οι στόχοι τους, παρότι οι υποψίες της Μόσχας πέφτουν στο τμήμα εκείνο των Τσετσένων που επιζητούν την απόσχιση της περιοχής από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εκπρόσωπος του ηγέτη της ομάδας αυτής και χαρακτηριζόμενου από τον Πούτιν ως «τρομοκράτη», Ασλάν Μασχάντοφ, διέψευσε κάθε ανάμειξη της τσετσένικης ένοπλης παράταξης, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «απελπισμένους» Τσετσένους και επιρρίπτοντας την ευθύνη σε κάθε περίπτωση στη ρωσική πολιτική στον Καύκασο.

Στις διαπραγματεύσεις μετέχει, κατόπιν αξίωσης των ενόπλων, ο γνωστός Ρώσος παιδίατρος Λέονιντ Ρόσαλ, ο οποίος είχε βοηθήσει τους ομήρους στην αιματηρή κρίση του θεάτρου της Μόσχας το 2002. Η FSB ζήτησε κι από έναν Ιρανό δημοσιογράφο στη Μόσχα να βοηθήσει στις επαφές με τους ενόπλους.

Απολογισμός που δόθηκε από στέλεχος του κέντρου επιχειρήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας κάνει λόγο για 16 νεκρούς - 12 εντός σχολείου, δύο που εξέπνευσαν σε νοσοκομεία και δύο ακόμη, οι σοροί των οποίων βρίσκονται έξω από το σχολείο και δεν μπορούν να περισυλλεγούν λόγω των πυρών - και 13 τραυματίες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, μετά από συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας το πρωί, ότι η κρίση στη Βόρεια Οσετία «δεν απειλεί μόνο πολίτες της Ρωσίας, αλλά τη Ρωσία συνολικά... αυτό που συμβαίνει είναι φρικτό, όχι μόνο επειδή πολλοί από τους ομήρους είναι παιδιά, αλλά κι επειδή μπορεί να διαρρήξει μια εύθραυστη ισορροπία στις διαθρησκευτικές και διεθνικές σχέσεις στην περιφέρεια» - αναφερόμενος στις σχέσεις χριστιανών - μουσουλμάνων και μελών διαφόρων εθνοτικών ομάδων.

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γερμανίας προσέφεραν «βοήθεια» στο Κρεμλίνο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε κατόπιν ρωσικής πρωτοβουλίας, καταδίκασε ως «τρομοκρατική πράξη» την κατάληψη του σχολείου στην Μπεσλάν, καλώντας για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Εως χθες βράδυ, η ρωσική ηγεσία έμοιαζε να αποκλείει το ενδεχόμενο να επέμβει δυναμικά στο σχολείο και ο Βαλερί Αντρέεφ, επικεφαλής της FSB στη Βόρεια Οσετία, εξέφερε τη θέση πως το μόνο που μένει είναι «μια μακρά και έντονη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Κι ενώ η κρίση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βλαντίμιρ Βασίλεφ, εξήγγειλε πακέτο νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων και νόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κατηγορίες για ρωσικό σχέδιο «αποσταθεροποίησης» (2023-03-18 00:00:00.0)
Επαφές για «ασφάλεια» και «τρομοκρατία» (2019-12-31 00:00:00.0)
«Εγκληματική αμέλεια» στο Μπεσλάν (2005-12-29 00:00:00.0)
Νέο αιματηρό μέτωπο «άνοιξε» στον Καύκασο (2005-10-14 00:00:00.0)
Το δράμα είναι σε εξέλιξη (2004-09-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες (1995-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ