Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Προκλητική υποβάθμιση του αντιφασιστικού αγώνα!

Ερώτηση του Θ. Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Συμβούλιο της ΕΕ για την πρόκληση ανέγερσης μνημείων ναζί στην Εσθονία

Την υποβάθμιση του αντιφασιστικού αγώνα στην Εσθονία και το προκλητικό γεγονός της ανέγερσης μνημείων για τους ναζί καταδικάζει ο ευρωβουλευτής Θ. Παφίλης με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών για να διατηρηθεί ο αντιφασιστικός χαρακτήρας των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να μπει φραγμός στην επέκταση της φασιστικής ιδεολογίας και να αρθούν οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις στην Εσθονία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Στις 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας για 12η χρονιά εκδήλωση φιλοναζί που πολέμησαν στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και νεοναζί. Οι συνεργάτες των χιτλερικών στρατευμάτων ζητούν μάλιστα την επανεξέταση του χαρακτήρα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ως πολέμου "κατά του ολοκληρωτικού κομμουνισμού"! Οι εσθονικές αρχές γκρέμισαν το μνημείο του Εσθονού αντιφασίστα Lebit Parn, και έστησαν μνημείο στον Εσθονό αξιωματικό των WAFEN-SS Alfons Rebane. Στην πόλη Πιάρνου στήθηκε μνημείο προς τιμήν των εσθονικών SS κι ετοιμάζεται μουσείο (!) που θα εκθειάζει τα κατορθώματα των ναζί.

Ερωτάται το Συμβούλιο πώς κρίνει αυτές τις ενέργειες αποκατάστασης του φασισμού στην Εσθονία, αν σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί ο αντιφασιστικός χαρακτήρας των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, να μπει φραγμός στην επέκταση της φασιστικής ιδεολογίας και να αρθούν οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις στην Εσθονία και σε άλλες χώρες της ΕΕ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ