Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Εργα του αρχαιοελληνικού κόσμου

Ηνίοχος της Μοτύης
Ηνίοχος της Μοτύης
Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Μεγάλη Ελλάς: Αθλητισμός και Ολυμπισμός στην περιφέρεια του ελληνικού κόσμου», φιλοξενείται (έως 2/10) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση, με 230 αντικείμενα παρουσιάζει την ανάπτυξη του αθλητισμού στα κλασικά χρόνια σε πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, και τη συμμετοχή αθλητών από τις πόλεις αυτές στους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, κυρίως της Ολυμπίας.

Η συμμετοχή στους πανελλήνιους αγώνες, παρουσιάζεται με αντικείμενα από ανασκαφές σε νεκροπόλεις και ιερά της Κάτω Ιταλίας. Τα εκθέματα χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου π.Χ. - 2ο μ.Χ. και διαρθρώνονται σε ενότητες, με βάση τις κατηγορίες των αγωνισμάτων και τη χρονoλογική σειρά των αγώνων στην Ολυμπία.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται: Πήλινα αγγεία από την Αττική, την Κάτω Ιταλία και την Ετρουρία, που απεικονίζουν διεξαγωγή αγωνισμάτων, προπόνηση και βράβευση αθλητών. Αρκετά αγγεία αποδίδονται σε σημαντικούς ζωγράφους της μελανόμορφης και ερυθρόμορφης αττικής αγγειογραφίας, όπως οι Λυδός, Μύσωνας, Νικοσθένης, κ.ά. Εκτίθενται, επίσης: Αντικείμενα που χρησίμευαν στην προπόνηση (χάλκινοι δίσκοι, μολύβδινοι αλτήρες, ακόντια), προετοιμασία και στον καθαρισμό του σώματος των αθλητών (αρύβαλλοι, αλάβαστρα, λουτήρια κ.ά.). Νομίσματα πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας, με παραστάσεις ολυμπιακών νικών που πέτυχαν τύραννοι στα ιππικά αγωνίσματα της Ολυμπίας. Αναθήματα αθλητών (χάλκινη ενεπίγραφη πινακίδα του ολυμπιονίκη Κλεομβρότου από τη Σύβαρη). Αναθηματικά και επιτύμβια γλυπτά, όπως ο μαρμάρινος έφηβος του Ακράγαντα. Ενα μοναδικό μαρμάρινο πρόπλασμα του σταδίου (του 2ου αιώνα μ.Χ.) στη βίλα του αυτοκράτορα Ανδριανού στο Τίβολι. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι το φυσικού μεγέθους μαρμάρινο άγαλμα του «Ηνίοχου» της Μοτύης (από τα ωραιότερα ελεύθερα γλυπτά της αρχαιότητας), που βρέθηκε στη νησίδα Μοτύη (Mozia) της ΒΔ Σικελίας και χρονολογείται περί τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ