Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ζήτρος»: Αριστοτέλης «Ρητορική Β'-Γ'» (Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Δημήτριος Λυπουρλής. Ο μεγάλος φιλόσοφος μας κληροδότησε τη διδασκαλία του για τις εξωτερικές και εσωτερικές αρετές που πρέπει να έχει ο λόγος των ρητόρων, ώστε να είναι πειστικοί). Πλούταρχος «Ερωτικός - Ερωτικές διηγήσεις» (μετάφραση, περίληψη, σχόλια, ερμηνεία Γεώργιος Α. Ράπτης, πρόλογος Ι. Σ. Χριστοδούλου. Ο αρχαίος φιλόσοφος και ιστορικός στο έργο του «Ερωτικός» αναπτύσσει την άποψή του για τον έρωτα - το «δαιμόνιο σάλο της ψυχής» - με σωκρατικής μορφής διάλογο. Στις «Ερωτικές διηγήσεις» πλάθει πέντε ιστορίες).

-- «Κέδρος»: Αναστάσης Βιστωνίτης «Το τρένο της λογοτεχνίας» (το βιβλίο του δοκιμιογράφου και κριτικού είναι το «χρονικό» ενός ταξιδιού στην Ευρώπη 104 συγγραφέων από 43 χώρες, με το τρένο «Εξπρές Βορρά - Νότου», όπως ονομάτισε το σχετικό όραμά του ο Βέλγος Ζορζ Ναγκελμακέρ το 1884).

Νίκος Σταθόγιαννης «Αφήστε λίγο γλυκό και για μας, κύριε Κάφκα!...» (μυθιστόρημα). Γκάγκα Ρόσιτς «Σκάλα στον ουρανό» (μετάφραση Μαρία Κεσίνη). Γιάννης Ψυχοπαίδης «Οδός Πειραιώς (Μικρά κείμενα για την Τέχνη)». (Ο εξαιρετικός ζωγράφος, με σύντομα κείμενά του «εκθέτει» τις σκέψεις του για την ελληνική Τέχνη και τον ευρωπαϊκό Πολιτισμό). «Αισώπου Μύθοι (Ο σκύλος, ο κόκορας και η αλεπού)» (Βιβλίο για παιδιά, σε απόδοση Ελένης Χωρεάνθη και εικονογράφηση Λάμπρου Κατσαντώνη). «Αισώπου Μύθοι (Ο αετός και η αλεπού)» (απόδοση Ελένης Χωρεάνθη, εικονογράφηση Χάρη Μπακιρτζίδη). Ιούλιος Βερν «Μιχαήλ Στρογκόφ» (το έργο κυκλοφόρησε στην παιδική σειρά «Η κλασική λογοτεχνία... σαν παραμύθι», σε διασκευή Ματίνας Καράλη και εικονογράφηση Λάμπρου Κατσαντώνη). Εύη Μαυροματίδου «Το λουλούδι που μιλούσε μόνο γαλλικά» (παιδικό μυθιστόρημα).

-- Πατάκης: Ντέιβιντ Εντμοντς - Τζον Εϊντινόου «Η οργή του Βίτγκενστάιν» (μετάφραση Μαργαρίτα Μηλιώνη. Ιστοριο-βιογραφική μελέτη για τον «αιρετικό» φιλόσοφο Λ. Βιτγκενστάιν και τη δημόσια σύγκρουση του, το 1946 στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, με τον ομόλογό του Καρλ Πόπερ). «Πρόσφυγες στα Βαλκάνια (Μνήμη και ενσωμάτωση)» (συλλογικό έργο, σε επιμέλεια των Βασίλη Κ. Γούναρη - Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη και συνέκδοση με το Ιδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα). Γκιγιέμο Μαρτίνες «Η ακολουθία της Οξφόρδης» (μετάφραση Ελισώ Λογοθέτη, μυθιστόρημα). Καρολάι Γκόλντερ - Ντάνιελ Γκαόνας «Ανάγνωση και κατανόηση (Ψυχολογία της ανάγνωσης)» (μετάφραση Ιωάννα Θεοφανοπούλου. Βοήθημα για νέους εκπαιδευτικούς). Ελενα Ελένη - Γρηγόρης Κανελλόπουλος «Το πρώτο μου καλοκαιρινό βιβλίο» (για νήπια, εικονογράφηση Δαυίδ - Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος). Ρος Κόλινς «Μικρόβια» (εικονογραφημένο βιβλίο για νήπια, σχετικό με μικρόβια και παιδικές αρρώστιες).

-- «Ολκός»: Λόρενς Ντάρελ «Προπάντων τα προσχήματα!» (μετάφραση Γιώργος Δεπάστας. Το βιβλιαράκι περιλαμβάνει δέκα αριστοτεχνικά διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα για την αγγλική διπλωματία στη Γιουγκοσλαβία, τα ψυχροπολεμικά χρόνια).

-- Γαβριηλίδης: Εουτζένιο Μπάρμπα «Η γη της στάχτης και των διαμαντιών» (μετάφραση Ειρήνη Κοτσάκη, επιμέλεια Αντώνης Διαμαντής. Ο φημισμένος Πολωνός θεατράνθρωπος αφηγείται μνήμες του από τη δημιουργία των Πολωνών σκηνοθετών Γέρζι Γκριτόφσκι, Αντζέι Βάιντα και γενικότερα τα γράμματα και τις τέχνες στη σοσιαλιστική Πολωνία). Ρένα Κάσδαγλη «Πουλιά» (ποιήματα) Μίλτος Γήτας «Η πρώτη παρτίδα» (ποίηση). Βασίλης Κομπορόζος «Αϋπνίες ονείρων» (ποίηση).

-- «Εφεσος» Χαράλαμπος Ι. Ψωμιάδης «Η τελευταία φάση του Ανατολικού Ζητήματος (Συμβολή στη μελέτη, των ελληνοτουρκικών διπλωματικών σχέσεων)» (μελέτη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη ζωή της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη έως τη δεκαετία του 1960).

-- Σάκκουλας: Δημήτρης Χ. Μακρής «Η δικαστική διανομή» (μελέτη για τις σχετικές διατάξεις του Κ.Πολ.Δ και του Α.Κ). Πελαγία Γέσιου - Φαλτσή, Χαρούλα Απαλαγάκη, Πάρις Αρβανιτάκης «Η νέα διαδικασία του Κ.Πολ.Δ στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, μετά τους 2915/2001 και 3043/2002» (μελέτη για τις διαδικαστικές αλλαγές στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια). Αγγελική Πιτσελά «Η κοινωνική αρωγή στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης» (μελέτη για τις κοινωνικές υπηρεσίες κατά την έκτιση της ποινής στις φυλακές).

-- Γιώργος Αντωνίου «Σκιάχτρα της Αργολίδας» (λεύκωμα των φωτογραφιών της ομώνυμης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του φετινού «Πανηγυριού Αγροτουρισμού 2004» και του «Μουσικού Ιουλίου» στην Παλιά Επίδαυρο).

-- «Κουάριος» (περιοδικό λογοτεχνίας, τεύχος 33-34).

-- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (δίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικών θεμάτων, τεύχος 135).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ