Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Καμιά διαπραγμάτευση για το πόσα κορμιά εργατών θα πέσουν

Motion Team

«Δε θα παραδώσουμε το εργοστάσιο!». Οι 98 εργαζόμενες της «Τρικολάν», έχοντας τους συναδέλφους τους από τα «Κλωστήρια Ναούσης» και το Εργατικό Κέντρο της πόλης σταθερά στο πλευρό τους, ξεκαθάρισαν με τη χτεσινή τους κινητοποίηση πως ο δρόμος του πανεργατικού αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά δεν έχει επιστροφή. Δεν ήταν μόνο η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του ομίλου στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΝ και τα σωματεία στα εργοστάσια του Λαναρά. Ούτε μόνο η δύναμη και η αγανάκτηση που έβγαινε από τα στόματα και τα μάτια των εργαζομένων στην πορεία που ακολούθησε. Πάνω απ' όλα, το μονόδρομο του αταλάντευτου αγώνα τον επιβάλλει και τον εγγυάται η συμπαράσταση όλου του λαού της Νάουσας, που βλέπει στην «Τρικολάν» ένα ακόμα υποψήφιο βιομηχανικό κουφάρι στην περιοχή και 100 περισσότερους άνεργους, σε μια πόλη που οι μισοί της κάτοικοι δεν έχουν δουλιά.

Τον κοινό αγώνα χαιρέτισαν στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από τα Κλωστήρια Β΄ και Γ΄, οι οποίοι έστρεψαν τα πυρά τους ενάντια στις φρούδες υποσχέσεις που μοίραζαν τα κυβερνητικά στελέχη πριν από λίγες μέρες στη Νάουσα. Ο Γ. Σμέρνος, πρόεδρος του σωματείου στα Κλωστήρια Β΄, αναρωτήθηκε από το βήμα της συγκέντρωσης: «Αν η κυβέρνηση υπογράψει τις απολύσεις στην "Τρικολάν" τι θα κάνουν τότε οι τοπικοί βουλευτές της», για να ακολουθήσει το δυνατό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων, ένδειξη ότι υιοθετούν και οι ίδιοι το ερώτημα. Λίγο πριν, στο σύντομο χαιρετισμό της, η Ολγα Κρομμυδούσα, πρόεδρος του σωματείου στην «Τρικολάν», είχε δώσει το σύνθημα: «Είμαστε αποφασισμένοι. Αν δεν ξεσηκωθεί η πόλη, το λουκέτο στην "Τρικολάν" θα είναι μόνο η αρχή».

Πολιτικό το πρόβλημα

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δήμος Θεοδώρου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή αυτό που τις τελευταίες μέρες ζυμώνεται έντονα στο μυαλό των εργαζομένων της Νάουσας: Οτι το πρόβλημα είναι πολιτικό. «Είναι θέμα απελευθέρωσης των κεφαλαίων ύστερα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Χωρίς ριζικές ανατροπές, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται. Πολλοί θα έρθουν να τάξουν πολλά, αλλά με προγράμματα δεν μπαίνει τσουκάλι στο σπίτι. Μόνη λύση μπορεί να αποτελέσει το κοινό μέτωπο με τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην περιοχή, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου», κατέληξε ο Δήμος Θεοδώρου.

Ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ, σημείωσε στην ομιλία του ότι το κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου από την κυβέρνηση και την εργοδοσία και έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας των εργαζομένων θα είναι ανένδοτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μας βρίσκουν ενωμένους απέναντί τους. Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν εύκολα με τον αγώνα μας».

Από την κεντρική πλατεία της Νάουσας, σημείο όπου κατέληξε η πορεία, η κινητοποίηση των εργαζομένων μεταφέρθηκε έξω από ξενοδοχείο της Βέροιας, εκεί όπου οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας είχαν καλέσει από την αρχή της εβδομάδας το σωματείο της «Τρικολάν» για διαβουλεύσεις. Οι φωνές και τα συνθήματα των εργαζομένων ακούγονταν μέχρι την υπόγεια αίθουσα του ξενοδοχείου, την ώρα που ο γενικός διευθυντής της «FANCO AE» Φώτης Μπαλόγιαννης και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Peter Moe (γνωστός από την υπόθεση της «Σίσσερ Πάλκο») επιχειρούσαν με θράσος να πείσουν τις συνδικαλίστριες να γίνουν συνένοχες στο έγκλημα και να αναζητήσουν από κοινού τον ομαλότερο τρόπο για το κλείσιμο της «Τρικολάν». Η απάντηση των εργαζομένων ήταν άμεση: Καμία διαπραγμάτευση, κανένα συγχωροχάρτι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, καμία ανοχή. «Δε θα παραδώσουμε το εργοστάσιο, αν επιμείνετε στα σχέδιά σας και το κλείσετε» ήταν η τελευταία κουβέντα των εργαζομένων, λίγο πριν εγκαταλείψουν την αίθουσα.

Κλιμακώνεται ο αγώνας, διευρύνεται η αλληλεγγύη

Αύριο, στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση, με στόχο να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με τους εμπόρους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους άλλους φορείς στην πόλη. Ηδη το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία των εργοστασίων του Λαναρά αποφάσισαν νέα πανεργατική πανναουσαϊκή απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς και τη διοργάνωση συλλαλητηρίου. Παράλληλα, διευρύνεται και το κίνημα της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Νάουσας, καθώς χτες προστέθηκαν νέα ψηφίσματα συμπαράστασης από το Σωματείο Εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις Νάουσας και Περιφέρειας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ», το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής και το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ