Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη τακτική υποτέλειας

Σε μια τακτική πλαγιοκόπησης του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, επιδόθηκαν τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επίσκεψη και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Κέρκυρα, επώνυμοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως ο νομάρχης Κέρκυρας Ανδρέας Παγκράτης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Κασσωπαίων Βασίλης Κατσαρός. Με δεδομένη την καθολική αντίσταση των Κερκυραίων στην ιμπεριαλιστική εγκληματική επίθεση των Ευρω-Αμερικανο-ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών κατά των λαών της Γιουγκοσλαβίας και την επέμβασή τους στα Βαλκάνια. Και με αναμενόμενη την αντίδραση του κερκυραϊκού λαού στην προκλητική επίσκεψη «αναψυχής» των μακελάρηδων, την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», στο όμορφο νησί τους. Οι τοπικοί κομματικοί αυτοί παράγοντες, δίνοντας δείγματα υποτέλειας και ραγιαδισμού, έφτασαν στο σημείο να «καλωσορίζουν» το αμερικανικό πολεμικό στην Κέρκυρα.

Μάλιστα, ως εντολοδόχοι της κυβέρνησης και για να δικαιολογήσουν τη δική τους υποτέλεια, έσπευσαν να επικαλεστούν, τα ...εκλογικά αποτελέσματα και, βεβαίως, τα οικονομικά ωφελήματα, που θα είχαν οι καταστηματάρχες στο νησί από τα δολάρια της «αναψυχής» των Αμερικανών στρατιωτών στα ...μπαρ του νησιού. Επιχειρώντας να διασπάσουν το φιλειρηνικό λαό της Κέρκυρας, οι παραπάνω δε δίστασαν και να αξιοποιήσουν, αν δεν προκάλεσαν κιόλας, κάποιες αντιδράσεις συγκεκριμένων εκπροσώπων φορέων καταστηματαρχών που περίμεναν να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα με τα δολάρια των Αμερικανών στρατιωτών...

Ετσι, προκαλώντας, ο νομάρχης Κέρκυρας έσπευσε να καλωσορίσει τα αμερικανικά στρατεύματα με ...μοναδικό κριτήριο, όπως πρόβαλε, τα συμφέροντα της Κέρκυρας, μακριά από τις καταδικασμένες ιστορικά πρακτικές «λαϊκών» δικαστηρίων και «αντάρτικου» τηλεοπτικών πάνελ»! «Στη βάση αυτή, ως νομάρχης Κέρκυρας», είπε, ερμηνεύοντας προφανώς τη θέληση των πολιτικών του αφεντικών, «θεωρώ πως στις σημερινές διεθνείς συνθήκες και συγκυρίες η επίσκεψη αμερικανικών πλοίων στο νησί μας δε βλάπτει και δεν εναντιώνεται στα συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού»! Καθόλου, δηλαδή, δεν ενοχλείται ο κ. νομάρχης για το ότι η «φιλοξενία» του απευθύνεται στους μακελάρηδες ενός ολόκληρου λαού, που συνεχίζουν τον πόλεμο με τεράστιους κινδύνους για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Πρόκειται, πραγματικά, για μια νοοτροπία, που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και βεβαίως, και του κερκυραϊκού. Τη νοοτροπία πως, όλα, αξίες και ιδανικά, η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού μπορεί να εξαγοράζονται με ...δολάρια!

Ωστόσο, στον αντίποδα αυτής της στάσης του νομάρχη και του προέδρου της ΤΕΔΚ και ορισμένων εκπροσώπων φορέων (εμπόρων, Επιμελητηρίου και κάποιων μεμονωμένων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων), περήφανη απάντηση για λογαριασμό του κερκυραϊκού λαού έδωσαν, τόσο ο δήμαρχος Κερκυραίων Χρύσ. Σάρλης και το ΔΣ του δήμου που επέμειναν ενάντια στην επίσκεψη του αεροπλανοφόρου, όπως και ο δήμαρχος Μελιτεέων Βασ. Αρμενάκος, ο οποίος, δίνοντας το νόημα της αντίδρασης του κερκυραϊκού λαού θα τονίσει, ανάμεσα στα άλλα:

«Η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο νησί μας εκφράζει τον κατασταλτικό μηχανισμό των Αμερικανών, που συνεχίζει με άλλες μορφές τον πόλεμο στα Βαλκάνια, που βομβαρδίζει στο ΙΡΑΚ, και ξυλοκοπεί Αμερικανούς πολίτες, επειδή διαμαρτύρονται κόντρα στην πείνα και τη φτώχεια της παγκοσμιοποίησης.

Το να εκστομίζεται από επίσημα χείλη σαν επιχείρημα το 1,5 δισ. οικονομικό όφελος για την επίσκεψη, πρώτο στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την οικονομική κρίση που τον μαστίζει. Αλλά, κυρίως, θίγει την ιστορία, την αξιοπρέπεια και την ηθική ενός ολόκληρου λαού. Ενός λαού, που έδωσε αγώνες και αντιστάθηκε χωρίς ποτέ να λογαριάσει το κόστος της θυσίας του...».

Βεβαίως, περήφανη απάντηση έδωσε το ίδιο το φιλειρηνικό -αντιπολεμικό κίνημα του νησιού με τις δυναμικές κινητοποιήσεις του, ενάντια στην επίσκεψη του «Αϊζενχάουερ», με τις οποίες βροντοφώναξε: «Εξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί απ' τα Βαλκάνια», «Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά απ' την Ελλάδα» κ.ά.

Σθεναρή ήταν, για μια ακόμα φορά, η στάση των κομμουνιστών της Κέρκυρας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κατάγγειλαν την επίσκεψη του «Αϊζενχάουερ» στο νησί και κάλεσαν το λαό να διαμαρτυρηθεί, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις...


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ