Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο Συνασπισμό και αναμένεται να κορυφωθούν ως την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το διήμερο 13 και 14 Μάη, που θα εξετάσει και θα εγκρίνει τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 29 Ιούνη έως τις 2 Ιούλη.

Προχτές συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Θέσεων, απουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου, που έχει τεθεί επικεφαλής της. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη, ενώ ως την Τετάρτη τα μέλη της θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους για όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο.

Η τοποθέτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου, ως επικεφαλής της Επιτροπής Θέσεων, ερμηνεύτηκε από διάφορους κύκλους, ως προσπάθεια να εμφανιστεί εγγυητής των ισορροπιών ως το Συνέδριο, ενώ αντικατοπτρίζει την επιθυμία του να βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών και να φέρουν οι θέσεις του κόμματος και την προσωπική του σφραγίδα. Ωστόσο, η σύνθεση της Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια και για σύνθεση απόψεων, αφού το «αριστερό ρεύμα» έχει το πάνω χέρι, ενώ ισχνή είναι η συμμετοχή στελεχών με «αιρετικές» απόψεις.

Στους κόλπους των «εκσυγχρονιστών», από την άλλη πλευρά, επικρατεί προβληματισμός, μετά και τη μη απόδοση των προσπαθειών προσέγγισης στελεχών του «μεσαίου χώρου» του ΣΥΝ. Στελέχη που παρότι διαφωνούν με τις επιλογές του προέδρου και τη σύμπραξή του με το «ρεύμα» δε φαίνονται διατεθειμένα να τραβήξουν το σκοινί. Να σημειωθεί ότι οι «εκσυγχρονιστές» στο ερώτημα αν θα αποχωρήσουν από το κόμμα πριν το Συνέδριο, όπως φημολογείται, απαντούν «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στο μεταξύ, χτες στην «Ελευθεροτυπία» ο Στέργιος Πιτσιόρλας κράτησε αποστάσεις και από τους «εκσυγχρονιστές» και από το «ρεύμα». Εμμέσως, πλην σαφώς, ζήτησε να παρθούν μέτρα για τους πρώτους, δηλώνοντας πως «όταν κάποιος δεν αποδέχεται τον κανόνα της πλειοψηφίας, τότε δεν μπαίνει σε κόμμα, όταν μπαίνει και συστηματικά καταστρατηγεί τον κανόνα της πλειοψηφίας τότε δημιουργείται μια αντίφαση, που πρέπει να λυθεί είτε από τον ίδιο είτε από το κόμμα».

Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε ότι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που διατύπωσε ο ΣΥΝ αποτελούσε μια «πολιτική σύλληψη που απευθυνόταν σε όλα τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου». Θυμίζουμε ότι σ' αυτόν το χώρο η ηγεσία του κόμματος εντάσσει και το ΠΑΣΟΚ...

Στην ίδια εφημερίδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης άφησε αιχμές κατά πάντων. Η δήλωσή του ότι οι «μειοψηφικές απόψεις» χρησιμοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εμφανιστεί ο ΣΥΝ ως κόμμα «δορυφορικό του "νέου" ΠΑΣΟΚ», εκλαμβάνεται και ως έμμεση κατηγορία προς όσους εκφράζουν τέτοιες απόψεις ότι παίζουν το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, η δήλωσή του πως το «ρεύμα» λειτούργησε στη βάση αρχών και όχι με ευκαιριακές σκοπιμότητες, με λογικές τακτικισμού και νομής εξουσίας, εμπεριέχει και το υπονοούμενο ότι κάποιοι άλλοι δεν έπραξαν το ίδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με διαφωνίες η απόφαση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2005-01-25 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα εσωκομματικά προβλήματα (2001-03-02 00:00:00.0)
Νηνεμία πριν την καταιγίδα (2000-04-26 00:00:00.0)
«Τρικυμία εν κρανίω...» (2000-04-25 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση ενιαίας στάσης... (1998-03-31 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις και παρασκήνιο (1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ