Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Νόρμα» από τη Λυρική Σκηνή

Μάρθα Αράπη - Γιώργος Παππάς στη «Νόρμα»
Μάρθα Αράπη - Γιώργος Παππάς στη «Νόρμα»
Η «Νόρμα», η περίφημη όπερα του Μπελίνι, παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από την Παρασκευή (5/5) και για πέντε ακόμη παραστάσεις (7, 9, 12, 13 και 14/5). Πρόκειται για το προτελευταίο λυρικό έργο του Μπελίνι, καθώς ήρθε ένα χρόνο μετά από τη μεγάλη επιτυχία της «Υπνοβάτιδας» και πριν από τους «Πουριτανούς», με τους οποίους έκλεισε η σύντομη ζωή του συνθέτη. Η όπερα παρουσιάστηκε στη «Σκάλα» του Μιλάνου, το 1831, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία. Η επιτυχία του, όμως, ήταν εκπληκτική στη δεύτερη παράσταση και για τις 39 συνεχείς παραστάσεις που δόθηκαν στη Σκάλα. Από τότε η «Νόρμα» παίχτηκε σε όλο τον κόσμο και ως τα τέλη του 19ου αιώνα παρουσιάστηκε σε 35 χώρες, μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες.

Παρότι είναι έργο εξαιρετικά δημοφιλές, από τα πρώτα στην προτίμηση των μεγάλων λυρικών φωνών, στις μέρες μας η «Νόρμα» δεν παίζεται συχνά. Ο λόγος είναι ότι σπάνια εμφανίζεται δραματική υψίφωνος, ικανή ν' αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κεντρικού ρόλου. Η Νόρμα, στην πρώτη παράσταση του έργου, ερμηνεύτηκε από την Πάστα, ενώ ακολούθησαν οι Γκρίζι, Λίλι Λέεμαν και φυσικά, η Μαρία Κάλλας, που θεωρείται η ιδανική ερμηνεύτρια του ρόλου. Οι μακρές, γλαφυρές μελωδίες του έργου, με εξέχουσα την άρια «Κάστα Ντίβα», προκάλεσαν το θαυμασμό διάσημων μουσουργών, όπως του Μπερλιόζ, ο οποίος επηρεάστηκε από αυτές, αλλά και του Βάγκνερ, που γοητευόταν από τη στενή σχέση μουσικής και λιμπρέτου στο έργο του Μπελίνι.

Ο κρυφός έρωτας της ιέρειας των Δρυίδων, Νόρμα με τον Πολιόνε και οι συνέπειες της απιστίας του θα ζωντανέψουν με τη μουσική διεύθυνση του Αρμάτο Γκάτο. Σκηνοθεσία: Γιάννη Καραχισαρίδη. Σκηνικά - κοστούμια: Αντώνη Χαλκιά. Το ρόλο της Νόρμα ερμηνεύουν διαδοχικά οι Μάρθα Αράπη (5, 9, 13/5) και Νέλι Μιριτσόγιου (7, 12, 14/5). Τραγουδούν, επίσης, διαδοχικά: Σταμάτης Μπερής - Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιώργος Παππάς - Χριστόφορος Σταμπόγλης, Μαίρη - Ελεν Νέζη - Ινγκα Μπαλαμπάνοβα, Αναστασία Μπάρδα - Μαρία Τζιοβαρίδου και Δημήτρης Σιγαλός - Νίκος Στεφάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ