Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΣΤΟΡΙΑ
«Πλάνα» από τη ζωή των εξορίστων

«Πλάνα» από την καθημερινή ζωή των εξορίστων πλαισίωσαν το συνέδριο μέσα από έκθεση η οποία λειτούργησε στο χώρο με φωτογραφίες και χειρόγραφα έντυπα που εξέδιδαν οι εξόριστοι. Μία πρωτοβουλία του Ικαριώτη φωτογράφου Χρ. Μαλαχία και του Συλλόγου Ραχιωτών Ικαρίας, από το αρχείο των οποίων προέρχεται και το συγκεκριμένο υλικό.

Εικόνες από τη διανομή συσσιτίου (το οποίο όπως σημείωσαν πολλοί από τους ομιλητές, οι εξόριστοι μοιράζονταν συχνά με τους ντόπιους), από εξόρμηση των εξορίστων για ξύλα, από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε χωριά. Οπως και αποσπάσματα από την αλληλογραφία εξορίστων: «...Είμαι ήσυχος μανούλα μου, ότι κι αυτή η περιπέτειά μου είναι ένα δαχτυλίδι ακόμα που φτιάχνει την αλυσίδα που με κρατά στον κόσμο της τιμιότητας και του πολιτισμού. Κάνε υπομονή και εγκαρτέρηση και περηφάνια γιατί μια μέρα θα δικαιωθούν αυτές οι θυσίες...».

Μεγάλος είναι ο θαυμασμός που προκαλεί η πλούσια θεματολογία των χειρόγραφων εντύπων που εκδίδονταν με ευθύνη της Ομάδας Συμβίωσης Πολιτικών Εξορίστων που δρούσε σε κάθε χωριό. Αναφέρουμε μερικά μόνο: «ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ», όργανο πολιτικών εξορίστων Μαντριών Ραχών Ικαρίας. 7 Νοέμβρη 1947, πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Επανάσταση. «ΒΡΑΧΟΣ», όργανο των πολιτικών εξορίστων Μαράθου Β. Ικαρίας. Ανάμεσα στα περιεχόμενά του οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις των εξορίστων, άρθρα μορφωτικού χαρακτήρα κλπ. «ΣΠΙΘΑ», όργανο των πολιτικών εξορίστων της ομάδας του Αϊ-Δημήτρη. Πληθώρα θεμάτων για τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτικών κρατουμένων, για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στη συγκομιδή των ξύλων, στο λουτρό κ.ά. «ΠΥΡΣΟΣ (ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ)», με πρωτοσέλιδο άρθρο για την Εργατική Πρωτομαγιά: «ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΑΣ ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ