Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ - ΑΝΚΕΡ
Παιχνίδι στην πλάτη των εργατών

«Δε θα επιτρέψουμε να παιχτούν στις πλάτες μας βρώμικα επιχειρηματικά παιχνίδια». Αυτή την απάντηση έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο) στον υφυπουργό Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτο, που χτες εμφανίστηκε στον Εβρο σε ρόλο μεσάζοντα επιχειρηματιών, αφού κουβάλησε μαζί του και ενδιαφερόμενο αγοραστή για την επιχείρηση.

Δήλωσαν δύσπιστοι απέναντι στα μεγάλα λόγια που είπε ο υφυπουργός Απασχόλησης, ο οποίος «απειλούσε» μάλιστα πως θα προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί πού πήγαν οι επιδοτήσεις που πήρε ο ιδιοκτήτης της ΑΝΚΕΡ, κ. Αλαμανής.

Οι εργαζόμενοι από την Τρίτη μπήκαν σε καθεστώς 6μηνης ανεργίας-ομηρίας, αφού κατατέθηκε αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η οποία θα εκδικαστεί στις 7 του Απρίλη του 2005. Την αίτηση κατέθεσε η εταιρία «Διάκεντρος ΑΕ» που μόλις πρόσφατα αγόρασε το 20% των οφειλών που έχει προς τρίτους η επιχείρηση. Μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση οι εργαζόμενοι ούτε θα δουλεύουν, ούτε θα πληρώνονται και φυσικά δε θα μπορούν να ασκήσουν δικαστικά μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, κλπ.

Χτες, ξεκαθάρισαν στον υφυπουργό πως δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους. «Απαιτούμε να μην κλείσει η ΑΝΚΕΡ, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να πληρωθούν οι 18 εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται εδώ και 3 μήνες. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες των υπόλοιπων 80 εργαζομένων. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο για το διάστημα της τρίμηνης διαθεσιμότητας που λήγει στις 20 του Οκτώβρη. Απαιτούμε εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η εταιρία προκειμένου να επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο με 3,5 δισ. δραχμές το 1998 και αφορούν στη 10ετή λειτουργία και στη δημιουργία 143 θέσεων εργασίας», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΝΚΕΡ, Χ. Κοντογιαννίδης, περιγράφοντας το διεκδικητικό πλαίσιο. Στο πλευρό των εργαζομένων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο των Φερών, βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι από το εργοστάσιο «ΟΤΤΟ Εβρος» και την αλλαντοποιία «Θράκη». Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει το σωματείο την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Απασχόλησης και εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ