Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ως εδώ» στους γαλαζοπράσινους «παπατζήδες»!

Κάθε φορά που ο Αντρέας Παπανδρέου καλούνταν, ως διαχειριστής των υποθέσεων της άρχουσας τάξης, να κάνει το διαιτητή στο παιχνίδι για την αναδιανομή της πίτας μεταξύ των ...«νταβατζήδων», πετούσε και από μια παρόλα για τα «σκοτεινά κέντρα» που τον «υπονόμευαν».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μητσοτάκης, ο οποίος κατάγγελνε τους «διαπλεκόμενους», που, όμως, είχαν συνεισφέρει προηγουμένως τις καθόλου ευκαταφρόνητες εισφορές τους στη Ρηγίλλης αγοράζοντας ...«κουπόνια» της ΝΔ.

Επειτα ήρθε ο Σημίτης, που, σε κάθε νέο επεισόδιο της μοιρασιάς μεταξύ των εργολάβων, των μεγαλοεκδοτών, των μεγαλοπρομηθευτών, έκανε διαγγέλματα για να στηλιτεύσει τους «κύκλους» που τον εμπόδιζαν να ...κυβερνήσει.

Ολα αυτά, λοιπόν, είναι μια πολύτιμη εμπειρία, που μετά τα λεγόμενα του Κ. Καραμανλή σε κεντρική ψησταριά των Αθηνών, μπορούν να βοηθήσουν τους ανά την επικράτεια ...σουβλατζήδες, καφετζήδες, κουλουρτζήδες και σαλεπιτζήδες, να κατανοήσουν ότι ανέτειλε στη χώρα μια νέα εποχή για ...«παπατζήδες».

*

Οι παλιότεροι, δε, θυμούνται ότι κάθε «παπατζής» είχε κι από έναν «τσιλιαδόρο» στη γωνία για να «φυλάει τα μπόσικα». Οι ρόλοι, μάλιστα, εναλλάσσονταν. Τη μια ο «παπατζής» έκανε τον «τσιλιαδόρο» και την άλλη ο «τσιλιαδόρος» έπαιρνε τη θέση του «παπατζή». Κάθε ομοιότητα με το παιχνίδι του «παπά» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονται επί 30 χρόνια σε ρόλους κυβέρνησης και αξιωματικής ...συμπολίτευσης και που από κοινού ρυθμίζουν τα θέματα των «καταφερτζήδων» του συστήματος, μόνο συμπτωματική δεν είναι.

***

Οι μεν της ΝΔ και οι δε του ΠΑΣΟΚ, ξέρουν πολύ καλά και το «ποιοι» λυμαίνονται τον τόπο και το «πώς». Την ώρα που κάνουν ότι «τσακώνονται» μεταξύ τους, οι «νταραβερτζήδες» της ολιγαρχίας πίνουν στην υγειά τους! Και έχουν κάθε λόγο:

*

Ο Λάτσης, φερ' ειπείν, πέραν του ποσοστού των «Ελληνικών Πετρελαίων» που του παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ, πήρε κι ένα επιπλέον 8% που του παρέδωσε η ΝΔ. Ο Μπόμπολας, που το ΠΑΣΟΚ του ενέκρινε τα διόδια στην Αττική Οδό στα 2 ευρώ, είδε τη ΝΔ να του τα αναπροσαρμόζει στα 2,5 ευρώ, ενώ τα πιστοποιητικά διαφάνειας που έπαιρνε επί ΠΑΣΟΚ για τις δοσοληψίες του με το δημόσια, τα παίρνει και επί ΝΔ. Ο κύριος και η κυρία Αγγελοπούλου «εθνικοί ευεργέτες» λογίζονταν επί ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και επί ΝΔ. Ο κ. Βαρδινογιάννης μπίζνες με το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε επί ΠΑΣΟΚ, μπίζνες κάνει και επί ΝΔ. Οι εφοπλιστές μετρούν σε τρισ. τα κέρδη τους (4 τρισ. είναι μόνο φέτος) και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Οι τραπεζίτες, επίσης, αυτοί που με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ (επί ΝΔ) έφαγαν το καταπέτασμα (επί ΠΑΣΟΚ), συνεχίζουν να τρώνε, το ίδιο, αλλά ο αριθμός των απολυμένων από τον Οργανισμό θα ξεπεράσει μέσα σε μια δεκαετία «γαλαζοπράσινης» διαχείρισης τις 18.000!

***

Ο δικομματισμός συμψηφίζει τις πομπές του με τη μέθοδο «ο ένας βγάζει τ' άπλυτα του άλλου στη φόρα». Οπως προχτές, που ο Μανόλης Κεφαλογιάννης άρχισε να λέει ονόματα «διαπλεκομένων» και ο Πασχαλίδης έσπευσε να τον συμπληρώσει λέγοντας ότι αυτά τα «κέντρα» έχουν μια «ευελιξία», δηλαδή «παίζουν και με σας» (τη ΝΔ) «παίζουν και με μας» (το ΠΑΣΟΚ)!

Και άλλοτε τις κουκουλώνει: «Πλακάκια» τα έκαναν με το «Σινούκ» που αρνήθηκαν (και οι δύο) την εξεταστική. «Πλακάκια» και με το ντόπινγκ.

Αλλά «πλακάκια» τα κάνουν και με τις εξεταστικές. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου, που είναι «θεσμικά» προστατευμένη, ειδικά σε ό,τι αφορά στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, και που αναδεικνύει τον εκάστοτε Μίλερ σε «ανθύπατο», να περιφέρεται στα υπουργεία σε ρόλο πλασιέ όπλων των αμερικανικών πολυεθνικών, με τους μιζαδόρους και τις μίζες να έπονται.

***

Ναι, αλλά η ΝΔ θα βάλει «τάξη» στα οικονομικά της χώρας, λένε οι μεν. Οχι, η ΝΔ μας εκθέτει στο εξωτερικό με την απογραφή της, λένε οι δε. Αλλά ο λαός ξέρει: «Είτε το αυγό πέφτει στην πέτρα, είτε η πέτρα πέφτει στο αυγό, το αυγό την πληρώνει».

*

Δεδομένης λοιπόν της «απογραφής» της κυβέρνησης και του συνακόλουθου σχεδίου προϋπολογισμού της «επανίδρυσης» (της λιτότητας...) που μας προέκυψε, αξίζει να προσδιορίσουμε τι σημαίνει σε αριθμούς το περίφημο χρέος. Αν πάρει κανείς τα στοιχεία της ΝΔ τότε κάθε παιδί που γεννήθηκε ή θα γεννηθεί φέτος στην Ελλάδα, «χρωστάει» ήδη από τη στιγμή της γέννησής του 6,2 εκατομμύρια δραχμές! Αν τώρα πάρει τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, τότε το (αγέννητο ακόμα) παιδί χρωστάει ...μόνο 5,4 εκατομμύρια δραχμές.

*

Αλλά και στη μια περίπτωση, της ΝΔ, και στην άλλη περίπτωση, του ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα παραμένει: Το χρέος αυτό, τα ελλείμματα, όπως κι αν τα υπολογίζουν, έχουν το ίδιο βάρος για το παιδί του Βαρδινογιάννη, του Λάτση, του Κόκκαλη, του Κοπελούζου, του Μπόμπολα, με το βάρος που έχει για το παιδί του οικοδόμου, του δασκάλου, του καταστηματάρχη, του συνταξιούχου, του άνεργου; Και στη μια περίπτωση και στην άλλη περίπτωση, το ερώτημα παραμένει: Ποιος το πληρώνει (αλλά και ποιος το δημιουργεί) αυτό το χρέος; Ο μισθωτός που καλείται είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ να ζήσει με μηνιάτικο 560 ευρώ (μεικτά), ή οι 300 οικογένειες του χρηματιστηρίου που καρπώνονται - βάσει των επίσημων στοιχείων - καθαρά κέρδη ύψους 50.000 ευρώ (τη μέρα!), δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ (το μήνα!);

***

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «τσακώνονται» για το αν στο υπουργείο Αιγαίου θα υπάρχει πορτρέτο (!) του Παπανδρέου ή του Καραμανλή, την ίδια ώρα που οι Λειψοί έχουν να δουν πλοίο από τον Πειραιά εδώ και 8 μήνες! Υπηρετούν και οι δύο την κοινοτική οδηγία που πετάει στο δρόμο, εξαπατά και κρατά σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Υποδύονται τους «πολιτικά πολιτισμένους» ακόμα κι όταν μετατρέπουν σε σάκους του πολιτικού μποξ τα ίδια τους τα παιδιά, όπως στην υπόθεση των μετεγγραφών. Διακηρύσσουν την «κάθαρση» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά οι πάντες γνωρίζουν: Επί ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοεργολάβοι κατείχαν ΜΜΕ μέσω των παιδιών, των γυναικών και των μπατζανάκηδών τους. Τώρα, επί ΝΔ, θα τα κατέχουν και θα τα ελέγχουν μέσω των αχυρανθρώπων τους...

*

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παίζουν με τη ζωή του λαού. Και ασελγούν κατ' εξακολούθηση εις βάρος της νοημοσύνης του σε ένα διαρκές γαλαζοπράσινο «παπατζηλίκι». Ως εδώ!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ