Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Δισ. στον Λαναρά, ψίχουλα στους εργαζόμενους

Τα μέτρα για τους απολυμένους της «Τρικολάν», που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, απέδειξαν περίτρανα ότι η οικονομία αντέχει τα κέρδη και τις επιδοτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων, όχι όμως και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων

Με ψίχουλα και αόριστες υποσχέσεις, ο υφυπουργός Απασχόλησης της ΝΔ επιχείρησε χτες να στείλει τους εργάτες και τις εργάτριες της «Τρικολάν» στο σπίτι τους και να τους βγάλει από τη ρότα του ανυποχώρητου αγώνα που έχουν χαράξει εδώ και ένα περίπου μήνα, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλιά και την αξιοπρεπή διαβίωση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία μέσα σε μια νύχτα εξασφάλισε από τις τράπεζες 23 εκατομμύρια ευρώ δάνεια για τον Λαναρά, αρνήθηκε το παραμικρό επιπλέον κονδύλι για τους εργαζόμενους της «Τρικολάν» και - ακολουθώντας την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ - αρκέστηκε στα εξευτελιστικά προγράμματα του ΛΑΕΚ, τάζοντας παράλληλα και 30 θέσεις μερικής απασχόλησης για τους ανέργους της Νάουσας.

Μπροστά στην κυβερνητική κοροϊδία, μετά και τη χτεσινή συνάντησή τους με τον Γ. Γιακουμάτο στο υπουργείο Απασχόλησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν όχι μόνο να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, αλλά και να διευρύνουν ακόμα παραπέρα το πλαίσιο των αιτημάτων τους, που πατάει στις πραγματικές τους ανάγκες και να συνεχίσουν την κατάληψη του εργοστασίου. Ετσι δίπλα στα αιτήματα για έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ, επίδομα ανεργίας στο ύψος του τελευταίου μισθού ή μεροκάματου για όσο διάστημα είναι άνεργοι, επιπλέον επιδότηση όσων σπουδάζουν παιδιά, αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια με την περίοδο της ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος, οι εργαζόμενοι πρόσθεσαν χτες ένα ακόμα αίτημα: σε καιρούς που η ακρίβεια καλπάζει και μπροστά στο χειμώνα που έρχεται, να επιδοτηθούν από την κυβέρνηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Αντί αυτών, η κυβέρνηση υποσχέθηκε την ένταξη στον ειδικό λογαριασμό ΛΑΕΚ 24 εργαζόμενων, 30 θέσεις μερικής απασχόλησης 18μηνης διάρκειας, ένα ψευτοεπίδομα 1.500 ευρώ, το ταμείο ανεργίας των 330 ευρώ και κάποιες (πιθανές) ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. «Παροχές» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των 95 εργαζομένων που χάνουν τη δουλιά τους ύστερα από 25 και 30 χρόνια στο εργοστάσιο και οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, τυχαίνει να ανήκουν και στην ίδια οικογένεια.

Καμία ανοχή!

Το χτεσινό «πακέτο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών, που η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε, αποτέλεσε μια επιπλέον αφορμή για τους εργαζόμενους να δουν ακόμα πιο καθαρά ποιανού τα συμφέροντα στηρίζει η κυρίαρχη πολιτική και σε ποιο στρατόπεδο έχουν τάξει τον εαυτό τους τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Μπροστά και στα νέα δεδομένα, η αναγκαιότητα ο αγώνας των εργαζομένων να αναδείξει και στην πράξη τη μηδενική τους ανοχή στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και τους καταδικάζει στην ανέχεια, γίνεται πλέον επιτακτική. Τα ψίχουλα του Γιακουμάτου δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση που έχει ταχθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων - ό,τι ακριβώς έκανε προηγούμενα και το ΠΑΣΟΚ - δεν μπορεί να δώσει λύση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, παρά μόνο να τα κουκουλώσει με νέα αντεργατικά εκτρώματα που η ίδια δημιουργεί, όπως είναι αυτό της μερικής απασχόλησης.

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιείται στο προαύλιο του κατειλημμένου εργοστασίου νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου το σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας να ενημερώσουν τους εργάτες και τις εργάτριες για τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης στο υπουργείο, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετείχε και εκπρόσωπος της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ. Η πρόταση του σωματείου είναι να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην τελευταία τους γενική συνέλευση. Το Σάββατο, εξάλλου, σε μια έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης του κλάδου στις αγωνιζόμενες εργάτριες της «Τρικολάν», η ΟΕΚΙΔΕ πραγματοποιεί στη Νάουσα την περιφερειακή της σύσκεψη για τα σωματεία της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, στις 11 το πρωί στο ΕΚΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ