Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε»

Τη δική τους απάντηση ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες απέναντι στην επέλαση που προγραμματίζουν κυβέρνηση της ΝΔ και εφοπλιστές σε βάρος όσων κατακτήσεων του κλάδου έχουν μείνει όρθιες, διώκοντας ακόμα και το ίδιο το δικαίωμα στη δουλιά. Μπροστάρηδες στην προετοιμασία μπαίνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τα οποία αύριο Πέμπτη 14 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, διοργανώνουν σύσκεψη - συγκέντρωση στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, η οποία θα καταλήξει σε παρεμβάσεις στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και εφοπλιστές, αποκαλύφθηκαν πλήρως στη διάρκεια των απανωτών συναντήσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα των μεγαλοαφεντικών της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ) και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα νέο πακέτο μέτρων για τη ναυτιλία». Οπου μέτρα σημαίνει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές, από σωρεία επιδοτήσεων μέχρι δραστική μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών τόσο από τα ποντοπόρα όσο και από τα επιβατηγά πλοία.

Για την επίθεση αυτή, το μπλοκ εφοπλιστών και κυβέρνησης, έχουν εξασφαλίσει και τη συναίνεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Αυτό αποδείχτηκε ολοκάθαρα τόσο από τις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, όσο και από τις σχετικές τους επιστολές και ανακοινώσεις περί «κλίματος κατανόησης» και «αναμονής θετικών εξελίξεων».

Τα δύο ναυτεργατικά Σωματεία απέναντι σε όλα αυτά, με την ανακοίνωση που εξέδωσαν απευθύνονται στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων και τους καλούν «να μην έχουν αυταπάτες και μπροστά στη νέα αντιναυτεργατική επίθεση των εφοπλιστών και της κυβέρνησης να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο πάλης και με τον αγώνα τους να αποκρούσουν αυτή την επίθεση και να επιβάλουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

Καλούν τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν άμεση απορρόφηση όλων των ανέργων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος και ο άνεργος να έχει ασφαλιστική κάλυψη μέχρι να βρει δουλιά. Διεκδικούν πάγωμα όλων των οφειλών για δάνεια των ανέργων προς τις τράπεζες, αύξηση της σύνταξης στο 80% του μισθού, αδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άλλα. «Αποφασιστικά - καταλήγουν - και αισιόδοξα, δυναμικά και μαζικά να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απελευθερώνει» τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια (2018-03-21 00:00:00.0)
Ολα στους εφοπλιστές... (2014-10-10 00:00:00.0)
Απόλυτη παράδοση στους εφοπλιστές (2013-07-19 00:00:00.0)
Δυναμικές παρεμβάσεις άνεργων ναυτεργατών (2010-03-31 00:00:00.0)
Αγωνιστικό "παρών" στο ΓΕΝΕ (1999-07-06 00:00:00.0)
Τριπλό χτύπημα (1997-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ