Κυριακή 16 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τριπλό χτύπημα

Τα νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου,που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνονται στο όνομα της "εξυγίανσης" του Ταμείου. Ομως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένταση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση εναντίον του κλάδου των ναυτεργατών. Ενώ λοιπόν ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣτ. Σουμάκης δηλώνει ότι "συζητώ οτιδήποτε έχει στόχο την εξυγίανση του ΝΑΤ", την ίδια στιγμή:

- Μειώνει τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών, στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%, από την οργανική σύνθεση των πλοίων της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σημαίνει ταυτόχρονη μείωση εισφορών προς ΝΑΤ!

- Απαλλάσσει τους εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας από την υποχρέωση να πληρώνουν τις εισφορές τους προς το ΝΑΤ με βάση τον αριθμό της οργανικής σύνθεσης του πλοίου και στο εξής θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τους λιγοστούς πλέον Ελληνες ναυτικούς που υπηρετούν στο πλοίο!

- Στο νομοσχέδιο για "ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας" παρέχει και νέες "διευκολύνσεις - όπως αναφέρεται - στους πλοιοκτήτες για την καταβολή οφειλών τους που εισπράττονται από το ΝΑΤ με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής Τράπεζας αναγνωρισμένης από την Τράπεζα της Ελλάδος, ή με παροχή εγγυήσεων άλλης μορφής"!

- Στο ίδιο νομοσχέδιο κόβει το δρόμο προς τη θάλασσα, αφαιρώντας τα φυλλάδια από ναυτεργάτες που δε συμπλήρωσαν 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία μέσα σε μια 4ετία!

- Με το Προεδρικό Διάταγμα 79/1997 στην ουσία επιχειρεί να καταργήσει το ίδιο το επάγγελμα του ναυτικού, αφού απαγορεύει τη χορήγηση φυλλαδίου σε όσους δεν ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 17 έως 35 ετών και δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου.

"Θα μας βρουν μπροστά τους"

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΓιώργος Τούσας,σχολιάζοντας τα όσα προωθούνται για την κοινωνική ασφάλιση των ναυτεργατών, δήλωσε: "Σήμερα επιχειρείται τριπλό χτύπημα εναντίον των ναυτεργατών: Στο δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση και στις θεσμικές κατακτήσεις όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ηδη όλοι οι δείκτες που αφορούν το βιοτικό επίπεδο των ναυτεργατών δείχνουν ότι η ανεργία έχει εκτιναχτεί στα ύψη, έχει υποβαθμιστεί η αγοραστική αξία του μισθού τους και τώρα επιταχύνεται η υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και ειδικά στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα μέτρα αυτά δεν είναι αποσπασματικά, εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό που εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό όχι μόνο την αύξηση των κερδών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου (άλλωστε ήδη ο υπουργός ικανοποίησε το αίτημα των εφοπλιστών και αρχίζοντας από αυτούς της ποντοπόρου ναυτιλίας μείωσε τις ασφαλιστικές τους εισφορές), αλλά και για την υπονόμευση ολόκληρου του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Εμείς προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση και στα τσιράκια των εφοπλιστών στην ΠΝΟ η μαζική συμμετοχή στην απεργία (2020-02-18 00:00:00.0)
Οργιο εισφοροδιαφυγής (1998-10-02 00:00:00.0)
Η πιο σφοδρή επίθεση της τελευταίας εικοσαετίας (1998-01-04 00:00:00.0)
Απαιτούν κι άλλα! (1997-12-18 00:00:00.0)
Στρώνουν το έδαφος για νέα, άγρια επίθεση (1997-11-26 00:00:00.0)
Πλήγμα και στις κοινωνικές κατακτήσεις (1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ