Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Απαιτούν κι άλλα!

Οι εφοπλιστές απαιτούν ακόμα λιγότερους Ελληνες στα ποντοπόρα και για το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΕΝ δηλώνουν ότι τα μέτρα "δε φτάνουν"

Εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,που τιμωρεί τους άνεργους ναυτεργάτες με αφαίρεση φυλλαδίου, επιχορηγεί τους εφοπλιστές, καταργεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μειώνει δραστικά κοινωνικές παροχές των ναυτεργατών, χτυπώντας ακόμα και το δικαίωμα της συνταξιοδότησης! Από την πλευρά τους, οι εφοπλιστές, καταθέτοντας τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου, λένε - ούτε λίγο - ούτε πολύ - "ότι αυτά δε φτάνουν", ενώ απαιτούν και νέα μείωση του αριθμού των Ελλήνων από τις οργανικές συνθέσεις των ποντοπόρων πλοίων!

Η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), στις παρατηρήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, αναφέρεται εκτενώς στο άρθρο του ν/σ, το οποίο αφορά το ΝΑΤ και μεταξύ άλλων προβλέπει νέες διευκολύνσεις προς τους εφοπλιστές για την εξόφληση των οφειλών τους και τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να διατηρούν ναυτολόγιο, ακόμα και να πιστοποιούν ότι εξόφλησαν τις οφειλές τους προς το ΝΑΤ! Η ΕΕΕ σημειώνει ότι στηρίζει την προώθηση μέτρων που τείνουν στην... εξυγίανση του Ταμείου, όμως παρατηρεί ότι η επιβάρυνση του Ταμείου συνεχίζεται από "το φάσμα των διατάξεων που αφορούν παροχές" και διευκρινίζει ότι αποτελεί επιβάρυνση για το ΝΑΤ η καθιέρωση "συνταξιοδοτικής προστασίας στην περίπτωση προσωρινής ανικανότητος και μάλιστα χωρίς καθορισμό κάποιου κατώτατου χρονικού ορίου της ανικανότητας"! Οσον αφορά τις διατάξεις, με τις οποίες αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ναυτεργατών, αφού αφαιρείται ο χρόνος άδειας από τον υπολογισμό για τη θεμελίωση και την επαύξηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για την κύρια και επικουρική ασφάλιση και προβλέπεται η αφαίρεση φυλλαδίου από όσους ναυτεργάτες δε συμπλήρωσαν την τελευταία 4ετία 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία, η ΕΕΕ σημειώνει ότι αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα "αποσπασματικά"!

Στο μεταξύ, η πλασματική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το "συνέδριο" - παρωδία, εξήγγειλε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 15 Γενάρη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, χωρίς όμως συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος των ναυτεργατών.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με κοινή ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ως γνήσιος εντολοδόχος των εφοπλιστών, δε διστάζει να περιφρονήσει τη Βουλή και το Σύνταγμα για να διευρύνει την ασύδοτη δράση τους. Ενώ για την ΠΝΟ σημειώνει: "Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, συμμετέχει με 4ωρη στάση στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και κήρυξε 24ωρη απεργία πανελλαδική το Γενάρη".

Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες: "Να συμμετέχουν με όλες τις μορφές αγώνα στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.Να απαιτήσουν την ανάκληση των εξοντωτικών μέτρων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ