Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη συντονισμένη πάλη η διέξοδος

Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνδικαλιστικά στελέχη περιόδευαν στους εργασιακούς χώρους, μεταφέροντας το απεργιακό μήνυμα και τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη

Μέχρι και την τελευταία στιγμή αξιοποίησαν χτες συνδικαλιστικά στελέχη, για να μεταφέρουν το μήνυμα της απεργίας στους εργασιακούς χώρους.

Τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου "Χίλτον" επισκέφτηκαν χτες ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος και ο γγ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού Χ. Κατσώτης.Οι συνδικαλιστές ενημερώθηκαν από το επιχειρησιακό σωματείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τους οποίους και κάλεσαν να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση έχει αρχίσει να εκδηλώνει την προτίμησή της στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στις οποίες και στρέφεται σταδιακά. Χαρακτηριστικά, η διευθύντρια του ξενοδοχείου ζήτησε από τους εργαζόμενους να "ξεχάσουν το 8ωρο"!Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν χτες και την ανησυχία τους για το αν θα ανανεωθεί ή όχι η σύμβαση - που λήγει τον επόμενο χρόνο - με την Ιονική Τράπεζα, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο.

Ο γγ της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, κατήγγειλε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός έχει ένα δεδομένο: Τον αντεργατικό του χαρακτήρα και ότι θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικότερα του λαού. Συνεχίζοντας επισήμανε: "Καθορίζει αυξήσεις 1,5 - 2,5%, όταν επιχειρήσεις σαν το "Χίλτον" πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Ακόμα και κάποιοι εργαζόμενοι που πετυχαίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο μεγαλύτερες αυξήσεις - είναι καλό αυτό και πρέπει να γίνεται - δεν πρέπει να επαναπαύονται, γιατί η κυβέρνηση έχει βρει τρόπο να τις πάρει πίσω. Μας δίνουν πέντε δραχμές παραπάνω και μας παίρνουν μέσω της φορολογίας 105. Επιπλέον, περιορίζονται παραπέρα τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του λαού για την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία των παιδιών του. Γι' αυτό, εμείς λέμε ότι χρειάζεται συνολική αντιπαράθεση μ' αυτόν τον προϋπολογισμό, όχι αποσπασματική".

Ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε ακόμα τους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία εκτός από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, να καταδικάσουν και τις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων για τη στάση που κράτησαν στην κατάπτυστη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου". Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε επίσης και στις θρασύτατες αξιώσεις των ξενοδόχων, καθώς και στα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου και κατέληξε, τονίζοντας: "Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται μαύρη, είναι όμως αναστρέψιμη. Υπάρχει διέξοδος στο συντονισμό πάλης, στη διαμόρφωση ενός μετώπου που θα εναντιωθεί σ' αυτή την πολιτική και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για γενικότερες αλλαγές".

Ο Χ. Κατσώτης, με τη σειρά του, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις σχετικά με το ΤΑΞΥ, χαρακτήρισε αδικία και εμπαιγμό τη "λύση" που έδωσε στο θέμα της 20ετίας το υπουργείο Εργασίας και τους κάλεσε με τη συμμετοχή τους στην απεργία να διεκδικήσουν, μεταξύ όλων των άλλων, και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για το ΤΑΞΥ.

Στου "Πετζετάκη"

Στο εργοστάσιο πλαστικών "Πετζετάκης" περιόδευσαν χτες ο Γ. Σκιαδιώτης και Δ. Κυπραίος, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και η Γιώτα Δρογκάνη από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που λειτουργεί από το 1960 οι συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου Λ. Καλατζή,είναι άθλιες. Από το 1960 δεν έχει γίνει καμία επένδυση και δουλεύουν με τα ίδια "στάνταρντ", τη στιγμή μάλιστα που χρησιμοποιούνται επικίνδυνες χημικές ουσίες. Πριν λίγο καιρό τους χώρους του εργοστασίου είχε επισκεφτεί κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ, που επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι υφιστάμενες συνθήκες εργασίας και επέβαλε στην εταιρία να προβεί σε βελτιώσεις, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Αντί για βελτιώσεις, γίνονται συνέχεια απολύσεις.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Σκιαδιώτης τούς κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, διότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντίστασης εκτός από τη συντονισμένη πάλη". Και συνέχισε: "Με αυτή την απεργία θα δώσουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική που αφαιμάζει τους εργαζόμενους".

Στη "Σίσερ"

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας εσωρούχων "Σίσερ" για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό χτες το πρωί κατά τη διάρκεια περιοδείας του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - ΔέρματοςΘ. Ευθυμίου,στο εργοστάσιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους εργαζόμενους στην τραπεζαρία, τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Παρεμβαίνει - σημείωσε - η κυβέρνηση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας τη χαμηλότερη αφετηρία για τη διαπραγμάτευση. "Πρέπει - υπογράμμισε - αυτή η αγανάκτησή σας, να εκφραστεί με τη συμμετοχή σας στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να πιέσουν αγωνιστικά για ν' αλλάξει αυτή η πολιτική".

Στην ACS

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας ταχυμεταφορών ACS στη Μεταμόρφωση επισκέφτηκαν προχτές το βράδυ συνδικαλιστές από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι με πολλή προσοχή άκουσαν τους συνδικαλιστές, παρά το γεγονός ότι την ώρα της επίσκεψής τους "πνίγονταν" στη δουλιά, αφού μόλις είχαν φτάσει οι ανταποκρίσεις από την επαρχία. Από τη στάση τους και τα σχόλιά τους φάνηκε να συμφωνούν με τους συνδικαλιστές στο ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο χειρότερος των τελευταίων χρόνων, καθώς και στο ότι είναι απαραίτητο να έχει επιτυχία η απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ