Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
"Εθνικό - αντεργατικό σχέδιο"

Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απασχόληση το 1998 επιβάλλουν συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Στην υλοποίηση, με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα, των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης, προχωρά το 1998 η κυβέρνηση, με οδηγό τις "κατευθυντήριες γραμμές" του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τις "γραμμές" παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει μια "κοινή αντίληψη" στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την "ενίσχυση της απασχόλησης" και ότι πρέπει "να γίνουν τα λόγια πράξη". Με λίγα λόγια, το 1998 προβλέπεται να συνεχιστεί, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, κάθε χώρα θα καταρτίσει ένα "εθνικό σχέδιο δράσης", με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τις ιδιαιτερότητές της, στο οποίο θα περιέχεται χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων για τον καλύτερο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους. Το "σχέδιο δράσης" θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τον Απρίλη του 1998. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις με βάση το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000",αλλά και το γενικότερο περιεχόμενο του "κοινωνικού διαλόγου".Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει ευθέως, αν στο νομοσχέδιο θα μπει και το ζήτημα της "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας,το επιβεβαίωσε, όμως, έμμεσα.

Οι "κατευθυντήριες γραμμές" προβλέπουν:

- "Ενθάρρυνση της ικανότητας προσαρμογής των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους".Δηλαδή, όπως σαφώς σημειώνεται, εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών προτύπων για "τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, τη μείωση του χρόνου εργασίας, τη μείωση των υπερωριών, την ανάπτυξη της εργασίας με μερική απασχόληση, τη διά βίου κατάρτιση και τις διακοπές της σταδιοδρομίας". Στο τμήμα αυτό - το οποίο αφορά τουλάχιστον τη μισή "Λευκή Βίβλο" - προβλέπεται και η νομοθετική ρύθμιση "πιο ευπροσάρμοστων μορφών συμβάσεων"!

- "Βελτίωση της ικανότητας επαγγελματικής ένταξης".Αφορά βασικά μέτρα για την ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή νέες επιδοτήσεις εργοδοτών για απασχόληση και νέα προγράμματα κατάρτισης. Αφορά ακόμα την ενίσχυση των "ενεργών μέτρων" για την ανεργία.

- "Ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος".Ο στόχος αυτός προβλέπει τη χορήγηση διευκολύνσεων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερη μείωση εξόδων, όταν κάνουν προσλήψεις, ακόμα και σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης! Ενας ακόμα στόχος είναι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Χτες παρουσιάστηκαν και οι αποφάσεις για την πιστοποίηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης,τα οποία θα μειωθούν περίπου κατά 50%.Επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός και προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών ότι το νέο σύστημα πιστοποίησης είναι απόλυτα διάφανο και αξιοκρατικό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαθητεία» για περισσότερους - σχολείο για λιγότερους (2013-08-14 00:00:00.0)
«Συγχωνεύσεις» - χαριστική βολή (2011-07-30 00:00:00.0)
Κάθε «πιτσικόμης» που θα πουλάει πτυχία! (2002-12-12 00:00:00.0)
Η «ευελιξία» αυξάνει κέρδη και εκμετάλλευση (2000-09-28 00:00:00.0)
Νέος "γύρος" για τρωκτικά (1998-10-12 00:00:00.0)
Να τι υπέγραψαν (1997-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ