Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Κάθε «πιτσικόμης» που θα πουλάει πτυχία!

Στην εποχή των μπακάλικων σχολών τύπου ...«Πυθαγόρα», γυρίζει τη ναυτική εκπαίδευση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υιοθετώντας πλήρως τις εξωφρενικές αξιώσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συνέταξε ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, με το οποίο υποβαθμίζει ραγδαία ολόκληρο το κεφάλαιο ναυτική εκπαίδευση, προκειμένου να δημιουργήσει ...«πειθήνιους» ναυτεργάτες! Ετσι, παραδίδει σε εφοπλιστές και κάθε είδους αετονύχηδες επιχειρηματίες και «πιτσικόμηδες» της Ακτής Μιαούλη τη ναυτική επαγγελματική κατάρτιση, που σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, ότι θα πωλούνται και πτυχία με το κιλό! Μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος τακτικών εξετάσεων για την ... πιστοποίηση της ναυτικής ικανότητας εντείνει την ομηρία των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές, ενώ μειώνει κατά περίπου 2,5 μήνες την υποχρεωτική θαλάσσια υπηρεσία για την απόκτηση των διπλωμάτων πλοιάρχων και μηχανικών α΄ τάξης.

Το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα χτες από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Στον πρόλογό του ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός: «Φυσικά, έχουμε λάβει υπόψη μας τόσο τους στόχους που έχουν θέσει οι Συνθήκες του Αμστερνταμ και της Λισαβόνας, όσο και τους στόχους που θέτουν η "Λευκή Βίβλος", για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση».

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» και χωρίζεται δε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά αποκλειστικά στην «οργάνωση και λειτουργία της ιδιωτικής ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης». Ετσι, στο άρθρο 1 προβλέπεται: «Η ναυτική επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση του προσωπικού πλοίων του εμπορικού ναυτικού μπορεί να παρέχεται και από ιδιωτικές σχολές ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), που ιδρύονται και λειτουργούν και συντηρούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού». Από το άρθρο αυτό εξαιρούνται οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), «οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά ως περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΕΝ».

Σύμφωνα με το άρθρο 2, οι ΝΕΚΕ υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΕΝ, ενώ το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος άσκησης της εποπτείας θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 3, άδεια για την ίδρυση ιδιωτικής σχολής θα χορηγείται και «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, τον εμπορικό νόμο ή το δημοτικό και κοινοτικό κώδικα», αλλά και «σε πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο δεύτερο μέρος προβλέπεται η «αναδιάρθρωση και αποκέντρωση του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ)» με τη δημιουργία «Ινστιτούτων Ναυτικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης» στις ΑΕΝ. Θεσμοθετείται, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, η «παροχή ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση)». Θα παρέχεται είτε «από δημόσιους φορείς που έχουν ως σκοπό το αντικείμενο αυτό ή και από τις ΝΕΚΕ» (σ.σ. δηλαδή και για τα διπλώματα την κατάρτιση θα την παρέχουν ιδιώτες). Οι μέθοδοι και οι όροι θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα.

Επίσης, στο άρθρο 10 προβλέπεται «η πιστοποίηση συνδρομής των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας». Πρόκειται για ένα «σύστημα πιστοποίησης, στο οποίο θα διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο ενιαίες εξετάσεις» σε τακτά χρονικά διαστήματα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός παρά τη σχετική ερώτηση δε διευκρίνισε ποιοι θα είναι αυτοί που θα... πιστοποιούν. Τέλος, στα υπόλοιπα άρθρα προβλέπεται η μείωση της θαλάσσιας υπηρεσίας, αλλά και της υποχρεωτικής φοίτησης στο ΚΕΣΕΝ τουλάχιστον κατά 2,5 μήνες και η... μετεκπαίδευση των αποφοίτων των ΑΕΝ σε τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα διοίκησης και... μάρκετινγκ!

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλα αυτά τα «εκσυγχρονιστικά» έρχονται να προστεθούν στο καθεστώς της στρατικοποίησης υπό το οποίο λειτουργούν όλες οι ναυτικές σχολές καθώς διοικούνται από λιμενικούς. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό το καθεστώς «παραμένει το ίδιο γιατί αυτή είναι απαίτηση όλων»! Δηλαδή, με άλλα λόγια, των εφοπλιστών. Οσον αφορά στο θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων της θάλασσας με τα αντίστοιχα της στεριάς, που αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ο υπουργός είπε: «Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο εμάς δε μας έχει απασχολήσει μ' αυτή την έννοια γιατί σήμερα αυτά που θέλουμε να προωθήσουμε είναι τα θέματα της εκπαίδευσης»... Διευκρίνισε δε ότι οι σπουδές στις ΑΕΝ ακόμα και οι μεταπτυχιακές «θα ήταν ένα μεγάλο λάθος να πούμε ότι είναι πανεπιστημιακού επιπέδου»...

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει αντικείμενο ...«κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων», ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 του Γενάρη. Αμέσως μετά το κείμενο θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την περίοδο 2003-2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ