Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κι άλλος οικοδόμος νεκρός

Νεκρός έπεσε ένας ακόμα εργαζόμενος στο χώρο δουλιάς, σε τριώροφη οικοδομή στο Βύρωνα. Οι συνθήκες, που οδήγησαν στο εργατικό δυστύχημα δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα ενημέρωσε με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, στις 30 Νοέμβρη, ο οικοδόμος Ιωάννης Ντίνος, 48 ετών, δούλευε σε τριώροφο οίκημα και την ώρα που ανέβαζε υλικά στον τρίτο όροφο έφυγε το γερανάκι από τη θέση του, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να πέσει. Η Αστυνομία, αν και έλαβε άμεση γνώση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και προχώρησε στις σχετικές διαδικασίες, καθυστέρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία ενημέρωσης του ΣΕΠΕ κατά τέσσερις μέρες. Ετσι, απέστειλε ταχυδρομικώς στις 4 Δεκέμβρη έγγραφο, που ενημέρωνε για το περιστατικό, το οποίο έφθασε στις 10 Δεκέμβρη. Δηλαδή, δέκα μέρες μετά το εργατικό «ατύχημα», γεγονός που, φυσικά, δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο των επιθεωρητών Εργασίας - αν δεν το κάνουν αδύνατο - να εντοπίσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος και τις αιτίες του. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνηθες σ' αυτές τις καταστάσεις είναι η Αστυνομία να στέλνει το ίδιο έγγραφο με φαξ, για να μπορεί το ΣΕΠΕ να λαμβάνει γνώση γρήγορα, κάτι που δεν έγινε.

Το παραπάνω γεγονός δείχνει, τουλάχιστον, τον εξαιρετικά δυσχερή τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα ελέγχου που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και που οφείλεται στις δικές της πολιτικές επιλογές εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας. Ο θάνατος του εργαζόμενου ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών εργατών, σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα ο «Ρ», σε 77 για το έτος 2002. Ο πραγματικός αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ