Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ
Τρελά λεφτά για τους εργοδότες

Για το 2003 τα ήδη μικρά κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων θα μπορούν να μειωθούν κι άλλο υπέρ των προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών

Την επιμονή της κυβέρνησης στη σκληρή, αντεργατική πολιτική της καταδεικνύει ο νέος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2003, ο οποίος συζητήθηκε και εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ του Οργανισμού, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτάχυνση της αντιδραστικής αναδιάρθρωσής του.

Το βασικό του μήνυμα είναι: Λιγότερη προστασία για τους άνεργους, περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση των εργοδοτών και τη μείωση του κόστους εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ για το 2003 υπολογίζονται σε 1.880.850.000 ευρώ (περίπου 641 δισ. δραχμές), ωστόσο μόλις το 30,7% από αυτό το ποσό προβλέπεται για την τακτική επιδότηση της ανεργίας και μόνον το 4% για έκτακτες επιδοτήσεις. Το πολύ χρήμα ουσιαστικά κατευθύνεται, μέσα από επιδοτήσεις, στις τσέπες των εργοδοτών, οι οποίοι όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν εργατική δύναμη για την οποία δεν πληρώνουν δεκάρα.

Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την παρατήρηση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ - ότι πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι «ενεργητικές» πολιτικές απασχόλησης σε βάρος των «παθητικών», δηλαδή της επιδότησης ανεργίας, δείχνει ότι θα επακολουθήσουν νέες ρυθμίσεις σε βάρος των ανέργων αλλά και των εργαζομένων. Εξάλλου, ισχύει ήδη νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του Οργανισμού μπορεί να αντλήσει κονδύλια από τους λογαριασμούς της επιδότησης ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων, προκειμένου να ενισχύσει άλλες δραστηριότητές του!

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τα οικογενειακά επιδόματα. Από τα 395,582 εκατ. ευρώ του λογαριασμού ΔΛΟΕΜ, μόνον τα 74 εκατ. ευρώ (ποσοστό 18,7%) θα διατεθούν στις οικογένειες των εργαζομένων! Το επίδομα αυτό είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλό, αλλά η κυβερνητική πολιτική δεν επιτρέπει την ουσιαστική αναπροσαρμογή του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7%, ώστε να φτάσει το συμβολικό ποσό των 11,32 ευρώ τη μέρα, από 10,58 ευρώ που είναι σήμερα. Και με αυτή την αύξηση, το επίδομα αντιστοιχεί περίπου στο μισό μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη, πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των ανέργων. Παρ' όλα αυτά, η υποτυπώδης αυτή αύξηση αξιοποιήθηκε σε υπερβολικό βαθμό από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης.

Αυτό που η κυβέρνηση κρύβει, όμως, είναι ότι αν και στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπει επιδότηση του ΟΑΕΔ με 40 εκατ. ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονται για τη στήριξη των ανέργων, ο Οργανισμός μπορεί να εισπράξει λιγότερα από τα μισά, δηλαδή περίπου 17,5 εκατ. ευρώ, λόγω του νόμου 1545/85, τον οποίο φρόντισε να μην αλλάξει!

Μέσα από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κατά δεκάδες χιλιάδες. Τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν αύξηση 11,9%, η οποία προέρχεται κυρίως από την προβλεπόμενη αύξηση των ασφαλισμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν μόνο 15.000 νέοι ασφαλισμένοι το 2003!

Ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του ΔΣ και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, κατήγγειλε κατά τη συνεδρίαση αυτή την πολιτική και την κατεύθυνση για νέους περιορισμούς στην ενίσχυση των ανέργων. Μιλώντας στο «Ρ», τόνισε: «Ο προϋπολογισμός δείχνει την πολιτική στήριξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας. Επικρατούν τα κριτήρια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ για μείωση του κόστους εργασίας μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα. Δείχνει επίσης τη σταθερή κατεύθυνση για περαιτέρω μείωση της προστασίας των ανέργων. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική - παρά τον αρνητικό απολογισμό - ενίσχυσης της απασχολησιμότητας και χτυπήματος της πλήρους απασχόλησης, επειδή αυτό ακριβώς θέλει να κάνει παρά τις αντίθετες δηλώσεις της. Στη διάρκεια της συζήτησης απαιτήσαμε αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου και παράταση του χρόνου επιδότησης μέχρι να βρει δουλιά ο άνεργος. Ο Οργανισμός πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό προκειμένου να στηρίζει τους άνεργους και όχι τους εργοδότες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση (2024-06-22 00:00:00.0)
Αντί για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος τους (2020-12-12 00:00:00.0)
Υποβιβάζεται σταθερά και με πολιτική κατεύθυνση η προστασία των ανέργων (2017-12-21 00:00:00.0)
Κόβει από τους ανέργους και τα δίνει στις επιχειρήσεις (2014-12-28 00:00:00.0)
Εχει για τους επιχειρηματίες αλλά όχι για τους ανέργους (2010-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ