Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τι έρχεται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ...

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στην παιδεία η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και που έχουν αρχίσει να τα βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι τα μόνα που θα απασχολήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαό το επόμενο διάστημα. Η σαρωτική εκπαιδευτική πολιτική, που επιτάσσουν η ΕΕ και οι ανάγκες του κεφαλαίου, αναμένεται να στραφεί το επόμενο διάστημα στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Ηδη, εκκρεμούν δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την ένταξη στην ελληνική νομοθεσία της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και την προσφυγή του ΤΕΕ για τα εξάμηνα των ΤΕΙ. Αυτό το τελευταίο θέμα, με αφορμή τη διαρροή της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ, απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα όλη την κοινότητα των ΤΕΙ και αποκάλυψε το πόσο σαθρό ήταν, από την ίδρυσή του ακόμα, το οικοδόμημα των ΤΕΙ. Επιχειρήθηκε δε, να «κλείσει» ενόψει εκλογών με μια τροπολογία που σε τίποτα δε δίνει λύση, αλλά αποτελεί πρόχειρο μπάλωμα.

Ακόμα, το προεδρικό διάταγμα που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στο ΣτΕ για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την 89/48 έχει παραμείνει στα συρτάρια του συμβουλίου, πράγμα που δεν είναι τυχαίο, αφού έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Επιπτώσεις αυτής της οδηγίας θα είναι η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, το τσάκισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και η υποβάθμιση των πτυχίων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στο επίπεδο των ΙΕΚ! Πράγμα, που, ουσιαστικά, «ανοίγει την πόρτα» για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Οσο για το χώρο των ΑΕΙ, εκεί αναμένονται τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων. Το πρώτο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά δεν ανακοινώθηκε πότε θα προωθηθεί στη Βουλή. Είναι εμφανές, όμως, ότι κινείται στην κατεύθυνση υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και μαζικοποίησης των μεταπτυχιακών, όπου ουσιαστικά θα δίνεται η επιστημονική γνώση και η ειδίκευση. Το θέμα της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας θα προωθηθεί άμεσα, όπως είπε κι ο υπουργός Παιδείας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Και δε σημαίνει τίποτα άλλο από την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια.

Αυτές οι εξελίξεις απασχολούν ήδη κύκλους και φορείς της εκπαίδευσης. Ομως, σε λιγότερο από ένα μήνα θα πραγματοποιηθούν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και οι κυοφορούμενες αλλαγές, ενταγμένες στις γενικότερες κατευθύνσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ