Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μαγική πένα του Ροντάρι

Ξαναζωντανεύει το μύθο του βασιλιά Μίδα, στο θέατρο «Βεάκη»

Ο Τζάνι Ροντάρι
Ο Τζάνι Ροντάρι
Το θέατρο είναι ένας βασικός παιδαγωγικός μοχλός, μια διαδικασία που πέρα από την ψυχαγωγία, έχει και βασικό παιδαγωγικό χαρακτήρα, που μπορεί να δώσει κατευθύνσεις, να καλλιεργήσει αξίες, ειδικά στα παιδιά, να δώσει στηρίγματα, αξίες, ιδανικά, για να μπορέσουν να αποκτήσουν εικόνες, παραστάσεις, να ελέγχουν την πραγματικότητα που ζουν, να μπορέσουν να αντισταθούν και να παλέψουν για να αλλάξουν όσα προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, όσα καταργούν το όνειρο. Γι' αυτό το θέατρο για παιδιά φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη. Την πρώτη και μεγαλύτερη ίσως τη φέρει ο συγγραφέας. Γι' αυτό και το όνομα Ροντάρι εγγυάται το «ταξίδι» στην ελπίδα.

Η μαγική πένα και το αστείρευτο χιούμορ του συγγραφέα έργων για παιδιά και καταξιωμένου παιδαγωγού Τζάνι Ροντάρι ξαναζωντανεύουν το μύθο του Βασιλιά Μίδα, σε μια ξεκαρδιστική θεατρική κωμωδία με τίτλο «Οι περιπέτειες του Βασιλιά Μίδα», που κάνει πρεμιέρα, στις 24 του Οκτώβρη, στο θέατρο «Βεάκη» και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί και στις 3 το απόγευμα, με την υπογραφή της «Πολιτιστικής Παρέμβασης», που με συνέπεια στηρίζει τα τελευταία χρόνια κάθε μορφή προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέατρο για παιδιά, προτείνοντας την ποίηση, την κριτική και τον αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα.

Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δάσκαλος, αλλά ασχολήθηκε κυρίως με τη δημοσιογραφία, την οποία υπηρέτησε ως διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών. Το 1944 εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας. Βέβαια, η ιδιότητα με την οποία έγινε γνωστός τόσο στη χώρα του, όσο και διεθνώς είναι αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (πολλά από αυτά κυκλοφορούν και στα ελληνικά) και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Αντερσεν, η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας.


Από το 1948 δημοσιεύει έργα του στην εφημερίδα «Ουνιτά», ποιήματα για τα παιδιά της σύγχρονης εργαζόμενης Ιταλίας. Στα ποιήματά του (Συλλογές «Βιβλίο εύθυμων ποιημάτων» 1951, «Ποιήματα στον ουρανό και τη γη» 1960, «Το τρένο των ποιημάτων» κ.ά) διαφαίνεται η ικανότητά του να αποκαλύπτει σε συνηθισμένο και ασήμαντο γεγονός τη συνθετότητα και τη σημαντικότητα της Ειρήνης. Η ποίηση του Ροντάρι συνδυάζει το υγιές χιούμορ και τη μελωδία, την κοινωνική σάτιρα και αισιοδοξία.

Το «μάθημα» του Μίδα

Ο άπληστος Μίδας, βασιλιάς της Φρυγίας, ζήτησε από τον Θεό Διόνυσο να τον κάνει πλουσιότερο, δίνοντάς του την ικανότητα να μετατρέπει σε χρυσάφι ό,τι αγγίζει. Ο Διόνυσος συμφώνησε, με αντάλλαγμα να αποκτήσει συγγένεια με το γένος των Σατύρων και γι' αυτό θα του μεγάλωνε τα αυτιά. Ο απερίσκεπτος Μίδας δέχτηκε. Πολύ σύντομα όμως άλλαξε γνώμη. Εντρομος ζήτησε από τον Θεό να πάρει πίσω το χάρισμα. Αφησε όμως στον άπληστο βασιλιά ένα μυστικό, που μόνο ο κουρέας του μπορούσε να γνωρίζει.

Μια ιστορία γραμμένη από τον σπουδαίο συγγραφέα και παιδαγωγό Τζάνι Ροντάρι, που χαρακτηρίζεται από το αιχμηρό χιούμορ και την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τα έργα του. Μια ιστορία πνευματώδης και ευφυής, ευαίσθητη και με στόχους, βασισμένη στις παιδαγωγικές αντιλήψεις του συγγραφέα, που πηγάζουν από την άποψη ότι «η φαντασία είναι ένας κόσμος εξαιρετικά πλούσιος και ανόητα παραμερισμένος».

Μέσα από μια ξέφρενη εναλλαγή των σκηνών και μέσα από πολλά παράδοξα, η ξεκαρδιστική αυτή θεατρική κωμωδία μας δείχνει πώς ένας βασιλιάς, μετά από μια θύελλα σκληρής δοκιμασίας, γίνεται τελικά κι εκείνος άνθρωπος. Μέσα από τις περιπέτειές του και τα πειράματα των θεών φτάνει στο μεγάλο δίλημμα του τι είναι το σημαντικότερο: Ο άνθρωπος και οι αξίες της ζωής ή το χρήμα και η «δύναμή» του που κινούν τα νήματα του κόσμου.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - διασκευή Λίλιαν Δημητρακοπούλου, μετάφραση Αννας Κωσταλλά, χορογραφία Κέι Χόλντεν, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνου και μουσική Γιώργη Χριστοδούλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαίρη Γαρίτση, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Κάτια Ζαρκαδά, Τάσος Πολιτόπουλος, Κοσμάς Σταύρου, Γιώργος Τσαπόγας.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210-3830609 και 210-3825773 ή στα τηλέφωνα του θεάτρου 210-5223522.


Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ