Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικράτηση Λουκασένκο στο δημοψήφισμα και στο κοινοβούλιο

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ», το 77,3% των ψηφοφόρων, που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτώβρη στη Λευκορωσία, τάχτηκε υπέρ της δυνατότητας του Προέδρου Αλ. Λουκασένκο να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2006. Κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε την απάλειψη από το Σύνταγμα του άρθρου που περιόριζε σε δύο τις προεδρικές θητείες, για το ίδιο πρόσωπο.

Τα στοιχεία έδωσε σε συνέντευξη Τύπου η Λίντια Ερμόσινα, πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία δήλωσε επίσης ότι συνολικά στο δημοψήφισμα πήρε μέρος το 89,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η Λ. Ερμόσινα διευκρίνισε πως για την προώθηση των τροποποιήσεων του Συντάγματος ήταν απαραίτητη η υποστήριξη πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων πολιτών. Η ίδια υποστήριξε πως η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές οφείλεται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που όπως είπε «είχε μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας».

Οι βουλευτικές εκλογές

Οπως, επίσης, ανακοίνωσε η Λ. Ερμόσινα, το κοινοβούλιο έχει σχηματιστεί ήδη από τον πρώτο γύρο, αφού από τους 110 βουλευτές εκλέχτηκαν 107.

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με το διπολισμό, που ήταν έντονος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ανάμεσα στις δυνάμεις που στηρίζουν τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και την πολιτική του, και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται σε αυτήν.

Με βάση το εκλογικό σύστημα της Λευκορωσίας, δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τις 110 μονοεδρικές περιφέρειες έχουν όσοι προτείνονταν από πολιτικά κόμματα, από εργατικές κολεκτίβες ή κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι, αφού νωρίτερα κατέθεσαν υπογραφές υποστήριξης ψηφοφόρων της εκλογικής τους περιφέρειας.

Στις εκλογές της 17ης Οκτώβρη πήραν μέρος περίπου 500 υποψήφιο. Πάνω από 150 υποψήφιοι εκπροσωπούσαν πολιτικά κόμματα. Από αυτούς στη Βουλή εκλέχτηκαν μόλις 12, εκ των οποίων το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λευκορωσίας εξέλεξε 8 βουλευτές (είχε επίσημα 10 υποψηφίους), το Αγροτικό κόμμα 3 βουλευτές και το Φιλελεύθερο - Δημοκρατικό Κόμμα 1 βουλευτή. Και τα τρία αυτά κόμματα στηρίζουν στον ένα ή άλλο βαθμό τον Α. Λουκασένκο. Οι υπόλοιποι βουλευτές εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι ή εκπρόσωποι εργατικών κολεκτίβων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής ούτε ένας υποψήφιος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσε να εκλεγεί στη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, παρά την κάθοδο στις εκλογές εκπροσώπων της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Ηδη, πάντως, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για εκτεταμένη νοθεία.

Μετεκλογικές δηλώσεις

Οπως μεταδίδει το λευκορώσικο πρακτορείο ειδήσεων «Μπελαπάν», ο Α. Λουκασένκο με δηλώσεις του ζήτησε από τους ξένους παρατηρητές των εκλογών του ΟΑΣΕ και των χωρών της ΚΑΚ να είναι αντικειμενικοί στις εκτιμήσεις του για τις εκλογές και το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως οι αρχές έκαναν το παν ώστε αυτές να διεξαχθούν με βάση το Σύνταγμα, τη νομοθεσία και στα πλαίσια της ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης του λαού. Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε και την ικανοποίησή του, βλέποντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πως «η 10χρονη δουλιά μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών μας βαθμολογήθηκε με υψηλό βαθμό». Ο Πρόεδρος της χώρας ευχαρίστησε τους πολίτες «για την τεράστια και καταπληκτική υποστήριξη» και για άλλη μια φορά καταδίκασε τις ξένες προσπάθειες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, πρώτα απ' όλα από τις ΗΠΑ και την «Πράξη για την ελευθερία στη Λευκορωσία», που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο. Οπως είπε: «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των εκλογών και του δημοψηφίσματος, η Λευκορωσία δοκίμασε μια σκληρότατη πίεση από το εξωτερικό (...) Κράτη με ιδιαίτερες ανησυχίες έφτασαν στο σημείο να εγκρίνουν στη χώρα τους νόμους, που αφορούν άλλα κράτη (...) Ολα αυτά τα θεωρούμε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας. Δεν έχουν τίποτα κοινό με τη δημοκρατία».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ