Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Θέσεις»

Την Κυριακή που μας πέρασε, μαζί με το «Ριζοσπάστη» κυκλοφόρησαν σε ιδιαίτερο ένθετο οι «Θέσεις» του Κόμματος, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα για την ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου, που κι αυτός, με τη σειρά του, θα αποτελέσει το βασικό πρόπλασμα, πάνω στο οποίο θα στηριχτούν όσα θα ειπωθούν, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο 17ο Συνέδριο.

Φυσικά, οι «Θέσεις» είναι ένα κείμενο πολιτικό. Περιγράφει τη διεθνή κατάσταση όχι με αφηρημένες, θεωρητικές εκφράσεις, αλλά με αναφορές σε συγκεκριμένα γεγονότα, όπως αυτά προκαλούνται από τις πολιτικές αποφάσεις συγκεκριμένων κυβερνήσεων.

Περιγράφει, επίσης, με ευκολονόητο τρόπο τις αντιδράσεις, που συναντούν στην εφαρμογή τους αυτές οι ίδιες αποφάσεις, χωρίς να αναφέρεται στον υποκειμενικό συναισθηματισμό, που είναι δυνατό να εμπεριέχουν οι αντιδράσεις αυτές. Αναφέρεται μόνο στον κινηματικό τους χαρακτήρα, που κι αυτός είναι δυνατό, πολλές φορές, να υπονομεύεται από τάσεις επικίνδυνου οπορτουνισμού.

Τέλος, το κείμενο των «Θέσεων», και αναφέρομαι, φυσικά, στο εισαγωγικό τους κεφάλαιο, μια και στο σημερινό μου σημείωμα αυτό το κεφαλαίο θέλω να σχολιάσω, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι προσεγγίζοντας όχι μόνο τις συγκεκριμένες, πολιτικές του αναφορές, αλλά και τη λεκτική του σημειολογία. Και με τη βοήθεια αυτής της προσέγγισης είμαι σε θέση να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι οι «Θέσεις», (και το συμπέρασμα αυτό ισχύει και για τα άλλα κεφάλαια των «Θέσεων», δεν είναι της ώρας όμως) χρειάζονται πολλές προσεκτικές αναγνώσεις.

Χρειάζονται το λενινιστικό «άλμα», που βοηθά να πάμε στην ουσία των λέξεων. Να ψάξουμε, να βρούμε και να μελετήσουμε το πολιτικό νόημά τους. Να αξιοποιήσουμε την προτρεπτική σημασία τους.

Να κατανοήσουμε, τέλος, τη σχέση τους με την Ιστορική συγκυρία και να αντιληφθούμε την Ορθή Λογική τους, που απομακρύνει τις «Θέσεις» από τη συνοπτική λειτουργία ενός απλού, διαδηλωτικού συνθήματος και τις καθιστά εντέλει ένα πλήρες Επαναστατικό «μανιφέστο», που εδράζεται, με σιγουριά, στη θεωρητική υποδομή των κομματικών μας αντιλήψεων, αλλά και στις ιστορικές εμπειρίες του ΚΚΕ.

Που αξιοποιεί στο σύνολό της την καθοδηγητική σημασία της καθημερινής μας δράσης και μετατρέπει την «οριζόντια» και επιφανειακή λειτουργία των πρόχειρων, πολλές φορές, λέξεών μας σε «κάθετη» διείσδυση στην επικίνδυνα στομωμένη συνείδηση της νεοελληνικής κοινωνίας.


Του
Γιώργου ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύντροφοι βοηθήστε με (2004-12-28 00:00:00.0)
Οι παραχαράκτες του σοσιαλισμού! (2003-06-01 00:00:00.0)
Αλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε! (2001-12-16 00:00:00.0)
Ο Μαρξ για την Τέχνη και τον Πολιτισμό (1) (1998-05-10 00:00:00.0)
Για το Μέτωπο του Πολιτισμού! (1998-02-01 00:00:00.0)
Εκλιπαρεί τα αφεντικά (1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ