Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η χειρότερη χρονιά

Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη από οικονομικής άποψης για τους σταφυλοπαραγωγούς του νομού Καβάλας. Αν και είχαν μεγάλη παραγωγή και μάλιστα η ποιότητά της ήταν καλύτερη από άλλες χρονιές, οι τιμές που έδωσαν οι έμποροι ήταν απολύτως εξευτελιστικές

Πολλοί παραγωγοί, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν δέκα μέρες και είχαν σαν αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η φετινή παραγωγή της σουλτανίνας. Σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των συνεταιριστών, φθάνουν στο 100% της παραγωγής σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων των Δήμων Ελευθερών και Ορφανού. Σημειώνεται ότι πριν απ' αυτή την εξέλιξη, στις παραπάνω περιοχές οι παραγωγοί δυσκολεύονταν να πουλήσουν ακόμη και στην πολύ χαμηλή τιμή των 50 λεπτών, όταν πέρσι η τιμή πώλησης από τον παραγωγό στον έμπορο ήταν ακριβώς διπλάσια. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμένει αδιάθετο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σουλτανίνας, προφανώς εν αναμονή καλύτερης τιμής και σήμερα μετά και τις ζημιές από την κακοκαιρία να σαπίζει στα αμπέλια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι παραγωγοί του συγκεκριμένου σταφυλιού στο νομό Καβάλας δεν παίρνουν καμία επιδότηση.

Αλλά και για τις άλλες ποικιλίες του σταφυλιού οι αγρότες του νομού Καβάλας έχουν λάβει εξευτελιστικές τιμές. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πούλησαν προς 18 και 30 λεπτά το κιλό επιτραπέζια σταφύλια που στη συνέχεια η τιμή τους στην αγορά έφθανε ένα και ενάμισι ευρώ το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ