Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΡΙΑΛ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
Στα νέα επεισόδια προβλέπονται μέτρα...

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες - όπου δέχτηκε νέες συστάσεις για μέτρα μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων - ο Γ. Αλογοσκούφης απέκλεισε το ενδεχόμενο βελτίωσης της εισοδηματικής πολιτικής του 2005

Συνέχεια στο σίριαλ της «δημοσιονομικής απογραφής» - η οποία ταλανίζει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας τους τελευταίους εφτάμισι μήνες - έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN), στις 20 - 21 Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο. Ομως, το σίριαλ δεν τελειώνει εδώ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Νοέμβρη, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα περιέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2005, για τη μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού και τα προβλεπόμενα μέτρα θα εξεταστούν ενδελεχώς στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ στις 15 Νοέμβρη. Μέχρι τότε, οι υπηρεσίες της Κοινότητας θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει «λεπτομερή έκθεση σχετικά με τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας από ...το 1997»! Την ερχόμενη Τρίτη, εξάλλου, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα των φθινοπωρινών προβλέψεων της Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τη δυνατότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ για το 2005 και θα απαιτήσει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων.

Αν κάτι, τελικά, μένει από την ιστορία της «δημοσιονομικής απογραφής» και των αποτελεσμάτων της, είναι αυτό που επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή: Οτι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από τις Βρυξέλλες, στρώνει μεθοδικά το έδαφος για την επιβολή, αργά ή γρήγορα, αντιλαϊκής κατεύθυνσης μέτρων, όχι μόνο στο δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στους χώρους της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, χτυπούν σήμερα όλα τα σφυριά των μηχανισμών της ολιγαρχίας, με πιο πρόσφατες τις επισημάνσεις του ΣΕΒ και της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε βελτιωτικές κινήσεις στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο, με το επιχείρημα πως «τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι δεδομένα».

Οσο για τα μέτρα πολιτικής, που θα πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες στις 5 Νοέμβρη, ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι αυτά προβλέπονται ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους... Θέση, η οποία δεν είναι και πολύ καθαρή, δεδομένου ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας με την έκθεσή της, όσο και οι Βρυξέλλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και ζητούν «εξειδίκευση των μέτρων».

Αυτό, απλά, σημαίνει ότι το θέμα «μέτρα» δεν έχει κλείσει, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σχολιάζοντας, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας τα συμπεράσματα του τελευταίου ΕΚΟΦΙΝ, κινήθηκε στο γνωστό δίπολο: Από τη μια εμφάνισε την «καλή κυβέρνηση», η οποία με την πολιτική της αποκαθιστά τους κανόνες της «δημοσιονομικής διαφάνειας», λέει την «αλήθεια» στον ελληνικό λαό και αποσπά τα εύσημα της Κοινότητας και, από την άλλη, την «κακή» αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «με την κοντόφθαλμη στρατηγική της απόκρυψης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης δημιούργησαν μια χιονοστιβάδα προβλημάτων...»! Και ο εμπαιγμός καλά κρατεί...

  • Σε καθεστώς διεθνούς επιτήρησης της χώρας και στην επιτροπεία της οικονομίας, οδήγησε η απογραφή της κυβέρνησης, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τελευταίου ΕΚΟΦΙΝ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ