Τρίτη 26 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ανακυκλώνει την υπάρχουσα αθλιότητα

«Το νέο σχέδιο εφημερίας στοχεύει στον περιορισμό του ράντζου, μια και υπάρχουν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για την απάλειψή του, αγνοώντας άλλες παραμέτρους που θα επιδεινωθούν. Είναι πολύπλοκο και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους πολίτες, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιμηκύνει τις λίστες αναμονής στην εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών. Δίνει έμφαση και προτεραιότητα στη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών, κάτι που θα οδηγήσει έμμεσα τα τακτικά περιστατικά προς διεκπεραίωση στον ιδιωτικό τομέα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετά την παρουσίαση του Πιλοτικού Σχεδίου Εφημερίας Νοσοκομείων Αττικής, που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι με δεδομένη την τεράστια έλλειψη προσωπικού (25.000 κενές οργανικές θέσεις) η διοικητική αντιμετώπιση του θέματος θα οδηγήσει σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Ο διάλογος - συνεχίζει - είναι προσχηματικός, καθώς οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και θα εφαρμοστούν μέσα στο Νοέμβρη, ανεξαρτήτως των παρατηρήσεων ή και διαφωνιών των φορέων.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει βεβαίως τις διαφωνίες επί του διαχειριστικού ζητήματος των εφημεριών, την ίδια στιγμή, όμως, με τη στάση της στηρίζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που συνοδεύεται και από την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Λ. Μεθωνιού τόνισε ότι το σχέδιο ανακυκλώνει την υπάρχουσα αθλιότητα στα νοσοκομεία. Πρέπει - είπε - ο εργαζόμενος να έχει υπηρεσίες υγείας όλο το 24ωρο και να είναι δωρεάν. Ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει πληρότητα σε προσωπικό και δομές, αλλά και δημόσια αναβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται ακόμα ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα σύστημα εφημερίας χρειάζεται η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ως αυτοτελών τμημάτων. Ακόμα, η αύξηση κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών και τις πρόσθετες αμοιβές του μη ιατρικού προσωπικού - αφού για το μη ιατρικό προσωπικό υπάρχει μείωση των δαπανών κατά 10,5% (από 145 εκατ. ευρώ σε 130 εκατ. ευρώ στο σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2005).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ