Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτη η απόφαση απελευθέρωσης

Τις αρνητικές συνέπειες για τους μικρούς ΕΒΕ, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές επισημαίνει Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το θέμα της ουσιαστικής απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι «με πρόσφατη απόφασή του η πλειοψηφία του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταργεί το διακεκομμένο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης, το οποίο ίσχυε για Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και διευρύνει τις ώρες λειτουργίας της αγοράς, που ουσιαστικά οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωσή της».

Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη, τονίζουν, γιατί:

  • Προωθεί τις επιδιώξεις μιας πολύ μικρής μερίδας μεγαλοκαταστημάτων, που δεν ξεπερνούν σε ποσοστό το 3 - 4% του συνόλου των καταστημάτων.
  • Οδηγεί στη χρεοκοπία και στο «λουκέτο» μεγάλο μέρος από το 96%, που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μικροί έμποροι που απασχολούν 2 - 3 υπαλλήλους και είναι αδύνατο να αντέξουν ένα τόσο εξοντωτικό ωράριο.
  • Επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς της Θεσσαλονίκης από μερικά μεγαλοκαταστήματα και σούπερ μάρκετ.
  • Συνθλίβει τους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους, γιατί με τη διεύρυνση του ωραρίου καταστρατηγούνται οι εργασιακές τους σχέσεις και ανατρέπεται προς το χειρότερο ο τρόπος ζωής τους.
  • Εχει αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, διαμορφώνοντας έναν νέο τρόπο ζωής για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

«Το πρόβλημα του χαμηλού τζίρου των καταστημάτων - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - δεν προέρχεται από το γεγονός ότι ο καταναλωτής δεν προλαβαίνει τάχα να ψωνίσει, αλλά προέρχεται από τη φτώχεια και την ανέχεια που βασανίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, από τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά. Η αναδουλιά της αγοράς είναι αποτέλεσμα της χρόνιας μονόπλευρης, εξοντωτικής λιτότητας που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Και καταλήγουν: «Η διεύρυνση του ωραρίου, όπου εφαρμόστηκε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΕΣΕΕ, αποδείχτηκε ότι δεν αύξησε τον τζίρο των καταστημάτων, αλλά μόνο το κόστος λειτουργίας τους. Δίκαιη απαίτηση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων αλλά και των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων είναι να αρθεί άμεσα η απόφαση».

Οι υπουργοί ερωτώνται: «Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει, ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση και να λειτουργήσει η αγορά της Θεσσαλονίκης με το ωράριο που ισχύει σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ