Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες στην υπηρεσία των συμφερόντων της ΕΕ

Τετραετές πρόγραμμα δράσης για την προώθηση δήθεν της ισότητας των δύο φύλων ανακοίνωσε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή

Στην υπηρεσία μιας «ανταγωνιστικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τίθεται η θέση της γυναίκας στους τομείς «ανάπτυξη - απασχόληση - κοινωνική συνοχή», οι οποίοι αποτελούν το πλαίσιο δράσεων για την «ισότητα των δύο φύλων», που αποφάσισε και ανακοίνωσε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε ένα τετραετές πρόγραμμα (2004-2008) δήθεν προώθησης της ισότητας των δύο φύλων, μέσα από την «ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών», την «ισότιμη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη» και την «αντιμετώπιση της περιθωριοποίησής τους στην κοινωνική διαδικασία». Κεντρικός άξονας των μέτρων του προγράμματος αποτελεί η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση, όπως την έθεσε η Διαδικασία της Λισαβόνας το 2000, η οποία στόχο έχει τη «βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση και στην αγορά εργασίας, ως στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής και κατ' επέκταση των εθνικών οικονομιών των κρατών-μελών». Η προοπτική είναι να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών στο 60% για το 2010, ώστε η «ΕΕ να εξασφαλίσει το αναπτυξιακό της μέλλον, να διατηρήσει την ευημερία και τα κοινωνικά της συστήματα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος.

Είναι προφανές ότι η γυναίκα αποτελεί το πρώτο αξιοποιήσιμο θύμα στην προώθηση της απασχόλησης και όχι της εργασίας, ώστε με τον τρόπο αυτό να μειωθεί αριθμητικά και μόνο η ανεργία (αφού οι άνεργοι ανακυκλώνονται σε μία θέση εργασίας), αλλά και να απορροφηθούν έτσι οι όποιες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν ή να ταρακουνήσουν την εύρυθμη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Και βεβαίως η απασχόληση αποτελεί μέσο απώλειας εργασιακών κεκτημένων και «χτυπήματος» του συνδικαλιστικού κινήματος. Ομολογείται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής πως «η ένταξη των γυναικών στην πολιτική, οικονομική, επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα εξασφαλίζει την ευρύτερη κοινωνική συνοχή». Και με τη σειρά της αυτή η κοινωνική συνοχή «είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης», κάτι που μεταφράζεται ότι δε θίγονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας την οποία εξυπηρετεί το οικοδόμημα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ και ασκείται από τα κράτη-μέλη, ανακοινώθηκαν μέτρα δήθεν προώθησης της ισότητας των δύο φύλων. Ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε: Η σύσταση Επιτροπής για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, που θα διαμορφώνει και θα παρακολουθεί σχετικές πολιτικές. Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Παρακολούθησης Δεικτών Ισότητας που θα παρακολουθεί κυρίως ποσοστικά δεδομένα στα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Τέλος, χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση παραμένει χαμηλή (44%) σε σχέση με το κοινοτικό μέσο όρο (55,6%).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση της εκμετάλλευσης και «φεμινιστική διπλωματία» στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2022-03-26 00:00:00.0)
Δείκτες που αξιολογούν την προώθηση της «ευελιξίας» στο όνομα της «ισότητας» (2019-11-02 00:00:00.0)
Με «χαρτοφυλάκιο» την «ευελιξία» στην εργασία και την κοινωνική ζωή της γυναίκας (2019-10-19 00:00:00.0)
Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία (2019-03-09 00:00:00.0)
Παράταση του εργάσιμου βίου και «ευελιξία» στη συνταξιοδότηση για τις γυναίκες (2017-08-13 00:00:00.0)
Ολα για τη γυναίκα... (2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ