Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ουραγοί στις μεταμοσχεύσεις

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, αν και με την πρόοδο της επιστήμης, ένας άνθρωπος που έχει κάνει μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να ζήσει έως και 40 χρόνια. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Αλκης Κωστάκης.

Η χώρα μας - επισημάνθηκε - βρίσκεται στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά στη δωρεά οργάνων, αφού σε κάθε εκατομμύριο πληθυσμού αναλογούν μόλις 6,7 δότες, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ξεπερνούν τους δέκα. Την ίδια στιγμή, 850 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού, περίπου 100 περιμένουν να βρεθεί ηπατικό μόσχευμα ενώ άλλοι δέκα περίπου περιμένουν να βρεθεί η κατάλληλη καρδιά για να μεταμοσχευτούν. Η αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα χρόνια.

Στην Ελλάδα γίνονται μόλις πέντε μεταμοσχεύσεις καρδιάς το χρόνο και αυτές μόνο στο «Ωνάσειο», αφού τα καρδιοχειρουργικά τμήματα στον «Ευαγγελισμό» και στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει τις επεμβάσεις. Και έτσι σε κάποιες περιπτώσεις καρδιακά μοσχεύματα απ' την Ελλάδα αξιοποιούνται για ασθενείς στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ