Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Μπαράζ ενίσχυσης των μονοπωλίων

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, το νομοσχέδιο για την ανάθεση και εκτέλεση μελετών δημόσιων έργων, το οποίο - σε συνέχεια με το νόμο για τις αναθέσεις των δημόσιων έργων - στοχεύει στην παραπέρα ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίου σε ολόκληρο τον τομέα παραγωγής των έργων από τη διοίκηση έργου, τη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή, ως τον έλεγχο της κατασκευής.

Με το νομοσχέδιο αυτό: Επισημοποιείται η διάλυση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών και επέρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα των μελετών δημόσιων έργων με συμβάσεις και συμφωνίες - πλαίσιο. Απαξιώνεται το υπάρχον δυναμικό της χώρας, καθώς λίγα μελετητικά σχήματα θα κατορθώσουν να διασωθούν. Γίνονται ιδιαίτερα επαχθείς οι όροι ανάληψης μελετών για όσους δεν έχουν επαρκή χρηματοοικονομική ικανότητα (π.χ. αυξημένες εγγυητικές επιστολές), ενώ όσοι τολμήσουν από αυτούς να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς διαρκώς θα επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια τους η απειλή της έκπτωσης, των ποινικών ρητρών και των πειθαρχικών κυρώσεων. Καταργεί τον κώδικα προδιαγραφών και αμοιβών για τις μελέτες και εισάγει - όπως και ο αντίστοιχος νόμος του ΠΑΣΟΚ - την οικονομική προσφορά ως έναν από τους βασικούς παράγοντες ανάθεσης των μελετών (το κριτήριο αυτό θα έχει βαρύτητα κατά 30%, όμως θα είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς το υπόλοιπο 70% το καθορίζει η ασαφέστατη τεχνική ποιότητα του μελετητή). Με τον τρόπο αυτό η μελέτη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και αποστερείται το κύριο χαρακτηριστικό της, δηλαδή ότι είναι προϊόν πνευματικής εργασίας.

Ως καινοτομία του νέου νομοσχεδίου μπορεί να χαρακτηριστεί το ότι εισάγεται η εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης που μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε 3 έως 5 αναδόχους μελετητές. Επίσης, στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος παραπέμπονται μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως των μητρώων μελετητών και γραφείων μελετών, τα οποία δεν αποκλείεται τελικά να δούμε ότι επιτρέπεται να ελέγχονται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ