Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στην εντατική λόγω ... κακοτεχνιών!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ εντοπίζει πλήθος αστοχιών στην κατασκευή του, που επέδρασαν κατά τις πρόσφατες πλημμύρες, ενώ τίθενται πολλά ερωτήματα, που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση για τη συνολική ασφάλεια και στατική επάρκεια του κτιρίου

Απ' ό,τι φαίνεται η μακέτα ήταν πιο ...στέρεη από το κτίριο
Απ' ό,τι φαίνεται η μακέτα ήταν πιο ...στέρεη από το κτίριο
Πολλά και αμείλικτα ερωτήματα, για τη συνολική ασφάλεια του κτιρίου του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, ανέκυψαν μετά τις ζημιές που παρατηρήθηκαν κατά την πρόσφατη νεροποντή, ενώ τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το κτίριο αυτό, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, μπορεί και να χτίστηκε στην κυριολεξία «πάνω στην άμμο» ή τουλάχιστον πάνω στα ...μπάζα!

Η άποψη αυτή ενισχύεται πλέον και από την Εκθεση Πραγματογνωμοσύνης, την οποία ανέλαβε να συντάξει τριμελής Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τη συνδρομή της οποίας είχε ζητήσει, μετά τις πλημμύρες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η Επιτροπή του ΤΕΕ, που αποτελείται από τους Θ. Δραγκιώτη, γενικό γραμματέα του ΤΕΕ, Σ. Καβουνίδη πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων και Χ. Τσαρούχη, πολιτικό μηχανικό, παρατήρησε σημαντικές κακοτεχνίες, οι οποίες είναι ορατές ακόμη και διά «γυμνού οφθαλμού», γι' αυτό και ζητά να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος, που θα αφορά όχι μόνο στην κατασκευή του κτιρίου, αλλά και τις εγκαταστάσεις του.

Οπως προκύπτει, οι κατασκευαστές (η ιταλική εταιρία INSO), με την ανοχή και της ΔΕΠΑΝΟΜ, που ήταν ο φορέας μελέτης και κατασκευής του έργου, αντί να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, το μόνο που κοίταξαν ήταν να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Σημειώνεται ότι το κτίριο αυτό, όπως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δήλωσε στη Βουλή δεν έχει παραληφθεί ακόμη. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η ΔΕΠΑΝΟΜ - αλήθεια ποιους κοιτά να προστατεύσει; - δεν έδωσε καν στους εμπειρογνώμονες τα σχέδια της κατασκευής!


Οπως σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα περιορίστηκε στα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις βροχοπτώσεις, ενώ δεν ασχολήθηκε με άλλα προβλήματα, όπως είναι οι δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο ή σε άλλες πιθανές κακοτεχνίες ή ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά δεν είχαν επίδραση από τις βροχοπτώσεις.

Καθιζήσεις...

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν αφορούν τριών ειδών ζημιές: Ζημιές από καθιζήσεις, πλημμύρες από νερά που προέρχονται από τον περιβάλλοντα χώρο και ζημιές που προέρχονται από εισροή υδάτων από τα ταβάνια.

Στην πρώτη κατηγορία των ζημιών, την πιο σημαντική κατά τη γνώμη μας, δηλαδή αυτές των καθιζήσεων, η επιτροπή κάνει λόγο για ολοκληρωτική αστοχία της πλάκας (δάπεδο) του ισογείου του Ακτινολογικού Τμήματος. Ως αιτία της αστοχίας αυτής πιθανολογείται το ότι η πλάκα αυτή από σκυρόδεμα στρώθηκε πάνω από ένα σκάμμα 3 μέτρων, το οποίο επανεπιχώθηκε με τα προϊόντα της εκσκαφής (δηλαδή τα μπάζα), τα οποία μάλιστα δεν είχαν συμπυκνωθεί επαρκώς. Τα νερά εισχώρησαν κάτω από την πλάκα δαπέδου, στο σημείο αυτό τα μπάζα υποχώρησαν και σημειώθηκε η καθίζηση, πολύ περισσότερο καθώς η πλάκα ήταν ελαφρώς οπλισμένη (περιείχε μόνο ένα σιδερένιο πλέγμα), ενώ, επιπλέον, δε συνδέεται με τα φέροντα στοιχεία (σκελετό) του κτιρίου!

Κίνδυνος να ...βυθιστεί!

Πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου προκύπτουν από το πόρισμα...
Πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου προκύπτουν από το πόρισμα...
Οπως επισημαίνεται, τα φορτία στην πλάκα του δαπέδου είναι ελάχιστα και δε θα μπορούσαν αυτά να συμβάλουν στην καθίζηση, ενώ, αντίθετα, επίχωση 3 μέτρων μπορεί να την υποστεί όταν βραχεί ή όταν διεγερθεί από έντονο κραδασμό, δηλαδή από ένα σεισμό. Μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, το μέγεθος της καθίζησης αυτής μπορεί να πλησιάσει και το 10% του αρχικού ύψους.

Οι επιστήμονες, δηλαδή, δεν αποκλείουν σε μια νέα πλημμύρα ή σε κάποιο σεισμό η πλάκα του δαπέδου να υποστεί καθίζηση, ακόμη και 30 πόντων!

Η σοβαρότητα της κατάστασης αναδεικνύεται αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως πιθανολογούν οι επιστήμονες, παρόμοια προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν σε όλη την έκταση της πλάκας δαπέδου ολόκληρου του κτιρίου. Πράγμα που σημαίνει ότι σε κατάσταση πλημμύρας ή σεισμού, ολόκληρο το δάπεδο του κτιρίου μπορεί να βυθιστεί!.. Για το λόγο αυτό και προτείνουν να εξεταστεί ολόκληρη η επιφάνειά του.

Ανάποδες ...κλίσεις!

Σε άλλο σημείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα σημειώνει ότι υπήρξαν εισροές νερού από τον περιβάλλοντα χώρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν διάδρομοι και δωμάτια. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ως αιτία της εισροής αυτής εντοπίζεται το γεγονός πως ο περιβάλλων χώρος - και ο πλακοστρωμένος και ο αδιαμόρφωτος - έχει ανάποδες κλίσεις: Αντί να απομακρύνει τα νερά από το κτίριο διευκολύνει την εισδοχή τους σ' αυτό!


Ουσιαστικά, ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε από τους κατασκευαστές όπως έτυχε και χωρίς να εφαρμόσουν καμία μελέτη, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μηχανικοί σχεδίασαν μια τέτοιου είδους τσαπατσουλιά...

Νερά και από τα ταβάνια

Οι επιστήμονες εντόπισαν, επίσης, εισροή νερού και από τα ταβάνια και μάλιστα σε ευπαθή τμήματα του νοσοκομείου, όπως η αποθήκη φαρμάκων, το τμήμα αιμοληψιών, η μονάδα εμφραγμάτων, τα μαιευτικά χειρουργεία ή η ανάνηψη των χειρουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως αιτία του φαινομένου είναι το ότι δεν είχε γίνει καλή μόνωση - τουλάχιστον στους αρμούς - ή ότι υπήρχαν βουλωμένες υδρορροές ή ότι οι υδρορροές αυτές οδηγούνται σε ορισμένα αίθρια.

Ολα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια τουλάχιστον πρόχειρη κατασκευή, η οποία θα πρέπει να ανακατασκευαστεί σε πολλά σημεία, αφού όμως το κτίριο εξεταστεί ακόμη πιο προσεκτικά και από άλλες αρμόδιες επιτροπές ειδικών.

Το θέμα είναι βέβαια ποιος θα αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες για τις κακοτεχνίες αυτές, σε ένα τόσο ευαίσθητο δημόσιο έργο, οι οποίες έχουν ως συνέπεια να πληρώσει ο ελληνικός λαός πολλά επιπλέον κονδύλια, για να διορθωθούν τα «σπασμένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ