Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη κινητοποίηση

Την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Νοέμβρη, ο μεγάλος παννησιωτικός αγωνιστικός ξεσηκωμός

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την 24η Νοέμβρη, μέρα που η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει κηρύξει ως μέρα παννησιωτικού αγωνιστικού ξεσηκωμού για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, απρόσκοπτες με καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα χειμώνα - καλοκαίρι με σύγχρονα πλοία.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό του αγώνα που έχουν ξεκινήσει από κοινού νησιώτες και ναυτεργάτες εδώ και 20 μέρες, προτάσσοντας το κοινό τους μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εκφράζεται με την επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και ακολουθεί με ευλάβεια η ΝΔ, με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση στη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και την ανάδειξη των εφοπλιστών σε κράτος εν κράτει. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο που ετοιμάζεται από την Παναιγαιακή - που θα έχει γίνει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη - οπότε οι κάτοικοι των νησιών θα συναντηθούν στον Πειραιά με τους νησιώτες που διαμένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τους ναυτεργάτες.

Σε ό,τι αφορά την 24η Νοέμβρη, ήδη οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές έχουν αρχίσει να καθορίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο αυτής της ημέρας.

Στη Σάμο το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, το ίδιο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί θα είναι η Νομαρχία, οι δήμοι, τα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης) σύμφωνα με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων τους. Κλειστά με απόφαση των συλλόγων εκπαιδευτικών θα μείνουν και τα σχολεία του νησιού, ενώ οι μαθητές, ενισχύοντας την απόφαση αυτή, έχουν κηρύξει αποχή από τα μαθήματα. Στις 8 το πρωί θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ενώ η κεντρική συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο λιμάνι του Βαθιού. Η μετακίνηση των κατοίκων θα γίνει με την αξιοποίηση οχημάτων των δήμων και της Νομαρχίας και τα ΚΤΕΛ.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τους φορείς της Ικαρίας, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο. Την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία του νησιού Φούρνοι.

Κλειστά θα παραμείνουν δήμος και καταστήματα και στην Κάλυμνο, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το επαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι.

Ανάλογες αποφάσεις, δηλαδή για κλείσιμο δήμου, υπηρεσιών και επαρχείου αναμένονται και στην Κω, ενώ αγωνιστικές προετοιμασίες με συσκέψεις, προκειμένου να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση, γίνονται και στη Ρόδο.

Στη Μυτιλήνη το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και μετά και την ίδια ώρα θα γίνει συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς. Στη Λήμνο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι. Παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται και από τη Συντονιστική Επιτροπή της Χίου. Στο μεταξύ οι συσκέψεις και οι συνεδριάσεις των οργάνων των μαζικών φορέων συνεχίζονται σε όλα τα νησιά των οποίων οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, σε ψήφισμα που εξέδωσε η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα υιοθετεί τα αιτήματα που έχει διαμορφώσει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή και ταυτόχρονα προβάλλει την απαίτησή της για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών κάτω από κοινωνικό - εργατικό έλεγχο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων (2005-04-05 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση ανακοίνωσε η Παναιγαιακή Επιτροπή (2004-11-26 00:00:00.0)
Μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση (2004-11-25 00:00:00.0)
Επί ποδός οι νησιώτες (2004-11-23 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό (2004-11-11 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στα νησιά (2004-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ