Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Επί ποδός οι νησιώτες

Αύριο ο παναιγαιακός ξεσηκωμός στα νησιά του Αιγαίου, που διοργανώνει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Σε Σάμο, Ικαρία, Κω, Ρόδο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Χίο και Κάλυμνο πραγματοποιούνται απεργίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αίτημα: Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων

Οι νησιώτες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Οι νησιώτες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στην Κάλυμνο στις αρχές Νοέμβρη
Τη σημαία του αγώνα υψώνουν αύριο τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Με απεργίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε κάθε νησί, οι νησιώτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, προτάσσουν αύριο το αγωνιστικό τους μέτωπο. Διεκδικούν το αυτονόητο, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί τον πρώτο σημαντικό σταθμό του αγώνα, που έχουν ξεκινήσει από κοινού νησιώτες και ναυτεργάτες εδώ και 20 μέρες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εκφράζεται με την επιβολή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του νόμου 2932 που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2001 και ακολουθεί με ευλάβεια η ΝΔ, με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση στη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και την ανάδειξη των εφοπλιστών σε κράτος εν κράτει. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο που ετοιμάζεται από την Παναιγαιακή - που θα έχει γίνει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη - οπότε οι κάτοικοι των νησιών θα συναντηθούν στον Πειραιά με τους νησιώτες που διαμένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τους ναυτεργάτες.

Το αγωνιστικό πλαίσιο προβλέπει, όπως έχουν αποφασίσει οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές: Στη Σάμο το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει 24ωρη απεργία, το ίδιο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί θα είναι η Νομαρχία, οι δήμοι, τα καταστήματα (εμπορικά και εστίασης), σύμφωνα με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων τους. Κλειστά, με απόφαση των συλλόγων εκπαιδευτικών, θα μείνουν και τα σχολεία του νησιού, ενώ οι μαθητές, ενισχύοντας την απόφαση αυτή, έχουν κηρύξει αποχή από τα μαθήματα. Στις 8 το πρωί, θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ενώ η κεντρική συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 11 το πρωί στο λιμάνι του Βαθιού. Η μετακίνηση των κατοίκων θα γίνει με την αξιοποίηση οχημάτων των δήμων και της Νομαρχίας και τα ΚΤΕΛ.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τους φορείς της Ικαρίας, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον Εύδηλο. Την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση και στην κεντρική πλατεία του νησιού Φούρνοι.

Ανάλογες αποφάσεις, δηλαδή για κλείσιμο δήμου, υπηρεσιών και επαρχείου αναμένονται και στην Κω, ενώ αγωνιστικές προετοιμασίες με συσκέψεις, προκειμένου να παρθεί απόφαση για κινητοποίηση, γίνονται και στη Ρόδο.

Στη Μυτιλήνη, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και μετά και την ίδια ώρα θα γίνει συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς. Στη Λήμνο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου θα γίνει απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι. Παρόμοιες αποφάσεις αναμένονται και από τη Συντονιστική Επιτροπή της Χίου. Στο μεταξύ, οι συσκέψεις και οι συνεδριάσεις των οργάνων των μαζικών φορέων συνεχίζονται σε όλα τα νησιά, των οποίων οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Στην Κάλυμνο

Κλειστά θα παραμείνουν δήμος και καταστήματα και στην Κάλυμνο, ενώ θα γίνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το επαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι.

Χτες, στα πλαίσια των προετοιμασιών του παννησιωτικού ξεσηκωμού, ο δήμαρχος Γιώργος Ρούσσος, το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού ήρθαν στον Πειραιά μαζί με κατοίκους και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο δήμαρχος με δημοτικούς συμβούλους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιω. Τζωάννο. Στη συνάντηση συμμετείχε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και εκ μέρους της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Απαίτησαν την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κάλυμνος, αλλά και όλα τα νησιά από τη ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ωστόσο, έφυγαν με άδεια χέρια, καθώς ο γεν. γραμματέας δεν μπορούσε να δεσμευτεί για τίποτα και δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό, ο οποίος απουσίαζε. Οι Καλυμνιώτες, προς ένδειξη διαμαρτυρίας, παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι έξω από το υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ